19:47 27.07.2019

Американська "вантажівка" Cargo Dragon пристикувалася до МКС - NASA

2 хв читати
Американська "вантажівка" Cargo Dragon пристикувалася до МКС - NASA

Виведений на орбіту Землі американський вантажний космічний корабель компанії SpaceX Cargo Dragon в суботу успішно зістикувався з Міжнародною космічною станцією (МКС), повідомило Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

Cargo Dragon пристикувався до американського сегменту станції - модуля Harmony о 19:01. Перед цим корабель, який наблизився до МКС, був захоплений за допомогою 17-метрової руки-маніпулятора Canadarm-2, якою керував американський астронавт Нік Хейг.

Подальше підведення "вантажівки" дистанційною рукою-маніпулятором до МКС і сам процес стиковки здійснювався через команди з Центру управління польотами NASA в Х'юстоні.

Cargo Dragon доставив на МКС близько 2,3 тонн вантажу, зокрема, продовольство, а також обладнання та матеріали для проведення десятків наукових досліджень.

На МКС доставлено американський космічний біомедичний 3D-принтер, розроблений американськими компаніями Techshot і nScrypt за сприяння NASA. Його планується використовувати в експериментах з 3D-друку серцевих тканин і органів. Тим часом на борту МКС вже використовується космічний біодрукар російської лабораторії 3D Bioprinting Solutions, який зробив низку досліджень з 3D-друку живими клітинами в умовах мікрогравітації.

Як повідомлялося, вантажний космічний корабель Cargo Dragon був виведений на орбіту ракетою-носієм Falcon 9, яка стартувала 26 липня з 40-го пускового комплексу на авіабазі мису Канаверал в штаті Флорида.

Це вже 18-й запуск Cargo Dragon до МКС у рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX, якій належить ракета-носій і автоматичний вантажний космічний корабель.

Cargo Dragon перебуватиме в складі МКС менше чотирьох тижнів. 20 серпня він буде виведений з орбіти, і його капсула, яка спускається, приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Корабель доставить на Землю результати експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою більше 1,5 тонн.

Комерційні польоти "вантажівок" Cargo Dragon компанії SpaceX здійснюються з 2012 року. Один з них закінчився невдало через аварію ракети-носія Falcon 9. Належна Ілону Маску компанія SpaceX має контракт з NASA на 20 запусків "вантажівки" на суму $ 2 млрд.

Наразі екіпаж МКС складається з російських космонавтів Олексія Овчиніна і Олександра Скворцова, американських астронавтів Христини Кук, Ніка Хейга і Ендрю Моргана, а також астронавта ESA Луки Пармітано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА