08:07 28.07.2019

Комісія щодо СВПД збереться у Відні

2 хв читати

Позачергове засідання спільної комісії зі Спільного всеосяжного плану дій відбудеться у Відні в неділю.

Як повідомили раніше в Європейській зовнішньополітичній службі, засідання скликається на прохання Франції, Німеччини, Великої Британії та Ірану. За повідомленням ЄВС, на нараді будуть розглянуті питання, пов'язані із здійсненням СВПД у всіх його аспектах.

Головувати на засіданні комісії від імені Верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні буде генеральний секретар ЄВС Хельга Шмід. У зустрічі візьмуть участь Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай, Росія і Іран.

Як повідомив раніше постпред РФ при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов, сесія спільної комісії "надасть можливість для обміну думками про стан справ з виконанням як ядерних, так і економічних аспектів "ядерної угоди"".

Попереднє засідання спільної комісії учасників СВПД: Росії, Великої Британії, Німеччини, Ірану, Китаю і Франції - відбулося 28 червня у Відні.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Вашингтона з цієї угоди, а також відновлення економічних санкцій щодо Ірану, включно з нафтовими. Євросоюз заради порятунку угоди пообіцяв розробити і запустити спеціальний платіжний механізм для розрахунків з Іраном, проте досі цей механізм не запрацював, перш за все, щодо експорту іранської нафти.

Зі свого боку, Тегеран 8 травня цього року дав європейцям 60 днів на те, щоб вони виконали свої обіцянки. Іранська сторона при цьому заявила, що в іншому випадку почне з 7 липня нарощувати рівні збагачення урану і відновить модернізацію важководного реактора в Араку в рамках курсу зі скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

За підсумками засідання комісії 28 червня ЄС оголосила про запуск механізму розрахунків з Іраном INSTEX, проте Тегеран заявив, що цих дій недостатньо для порятунку угоди. 7 липня заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі повідомив, що Тегеран приступив до другого етапу скорочення зобов'язань з СВПД, підвищивши до 4,5%, тобто понад допустимого угодою, рівень збагачення урану в зв'язку з тим, що європейські країни протягом відведених їм 60 днів не виконали своїх зобов'язань. Тегеран дав європейським країнам ще 60 днів на виконання його економічних вимог.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА