21:57 29.07.2019

Громадська рада доброчесності закликає Зеленського скликати РНБО в зв'язку з ситуацією навколо ОАСК

3 хв читати
Громадська рада доброчесності закликає Зеленського скликати РНБО в зв'язку з ситуацією навколо ОАСК

Громадська рада доброчесності (ГРД) закликає президента України Володимира Зеленського скликати Раду національної безпеки і оборони (РНБО) і ініціювати зміни до законодавства, які допоможуть перезапустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) і Вищу раду правосуддя (ВРП) і провести реальне очищення суддівського корпусу.

Відповідну заяву опубліковано на офіційному сайті ГРД в понеділок у зв'язку з оприлюдненням записів розмов керівництва і суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК). "Оприлюднені НАБУ записи розмов і механізми впливу керівництва ОАСК на окремих суддів, ВККС, СБУ, ДБР і омбудсмена вкотре доводять корумпованість суддів найважливіших судів, неформальні зв'язки з політиками та іншими високопосадовцями, кругову поруку і безкарність ... Збереження на посадах суддівської мафії переросло в загрозу національній безпеці", - йдеться в заяві.

З огляду на викладене, Громадська рада доброчесності закликає генерального прокурора максимально сприяти проведенню розслідування оприлюднених фактів, довести його до логічного завершення, щоб ніхто з винних не уникнув покарання. ГРД також закликає ВККС виключити призначених під тиском членів ВККС Миколи Сіроша і Сергія Остапця з колегій, які проводять оцінювання суддів, а на пленарних засіданнях приймати рішення про їх відвід до завершення розслідування. Верховну Раду ГРД закликає дати оцінку діям уповноваженого з прав людини.

"Громадська рада доброчесності, як уповноважений Законом орган, що сприяє очищенню судової системи, неодноразово вказувала на системні проблеми і закликала до необхідних змін у процедурі кваліфікаційної оцінки і правилах формування органу оцінювання. Однак вимоги Ради органами суддівського управління досі проігноровані", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, 26 липня, керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що прокуратура в рамках розслідування кримінального провадження у справах Майдану підготувала повідомлення про підозру двом керівникам і двом суддям Окружного адміністративного суду м.Києва за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС ) і організації прийняття завідомо неправосудних рішень.

За версією слідства, в ручному режимі приймалися рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших, незважаючи на те, що "нібито організовувалися конкурси".

Згідно з інформацією, оприлюдненою у відеоролику на прес-конференції, глава ОАСК Павло Вовк створював штучні перешкоди в роботі окремих членів ВККС, організувавши подачу позовних заяв проти них у своєму ж суді. Також він організував перезавантаження комісії шляхом виключення з її складу непідконтрольних членів і введення туди лояльних йому людей. "У ході здійснення досудового розслідування встановлено, що до розробленого Вовком плану були залучені не тільки окремі судді ОАСК, але і деякі правоохоронні органи, зокрема Державне бюро розслідувань, завданням якого було здійснення тиску на комісію з метою складання повноважень окремими її членами", - йдеться в ролику.

Деякі судді ОАСК відмовилися брати участь в плані Вовка.

26 липня детективи НАБУ і співробітники Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури почали обшуки в приміщенні Окружного адміністративного суду Києва. Як повідомило НАБУ, обшуки проходять у рамках розслідування можливого скоєння кримінальних правопорушень главою і окремими суддями ОАСК.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА