20:31 30.07.2019

Безсмертний: Україні було б вигідне розширення "нормандського" формату до "будапештського"

2 хв читати
Безсмертний: Україні було б вигідне розширення "нормандського" формату до "будапештського"

Представник України в робочій підгрупі з політичних питань у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний вважає вигідним для Києва розширення нормандського формату із залученням США та Великої Британії, а також Китаю.

"Не можна говорити, що нормандський формат швидко збереться і почне ухвалювати рішення. Це перебільшення", - заявив Безсмертний виданню "ГОРДОН".

Він нагадав, що "нормандський формат вже давно не працює, востаннє зустріч глав держав була в 2016 році, після цього - лише кілька телефонних розмов - і все".

На думку Безсмертного, через вибори різного рівня у вересні в РФ президенту Володимиру Путіну "дуже складно ухвалити рішення про зустріч у нормандському форматі й розпочати діалог про Донбас". "Причиною цього є те, що російські ЗМІ налаштували суспільство у РФ на певну позицію. Що не може не відбиватися на їхніх електоральних настроях. Для Путіна участь у нормандському форматі означає "збити приціл". Тут не так усе просто", - вважає Безсмертний.

При цьому він сумнівається, що американська влада підтримає ініціативу президента України Володимира Зеленського розширити нормандський формат за рахунок США та Великої Британії

"Навряд чи американці із задоволенням сприймуть ініціативу розширення нормандського формату завдяки США. Також складно сказати, що цій ініціативі буде радий Кремль. Чи потрібно це Україні? Так. Нам вигідно, щоб до цього процесу було залучено США, Велику Британію і бажано – Китай. Але чи гарантує об'єднання нормандського і будапештського формату вирішення проблеми – велике запитання", - сказав Безсмертний.

За його словами, влада США вважає, що зробила достатньо для врегулювання ситуації на Донбасі і "дала зрозуміти, що на сучасному етапі розширення нормандського формату не є можливим. Хоча сама заява такого варіанту не відкидала. На думку американців, спецпредставника в Україні достатньо. Як і окремого діалогу Москви і Вашингтона за участю представників нормандського формату. Також варто враховувати, що в Гельсінкі (на саміті Росія – США в липні 2018 року -ІФ) розпочалися стратегічні консультації між США та РФ – із погляду Вашингтона, це може забезпечити можливість вирішення питання війни на Донбасі", - сказав Безсмертний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА