15:43 31.07.2019

Філарет просить Зеленського та Петренка захистити "Київський патріархат"

3 хв читати
Філарет просить Зеленського та Петренка захистити "Київський патріархат"

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням захистити права вірян "Української православної церкви Київського патріархату" і заявою про рейдерство з боку Української православної церкви (Православної церкви України).

"В результаті прямого обману, в який безпосередньо був втягнутий патріарх і Українська православна церква Київського патріархату, при безпосередній антинародній участі Порошенка П.О., 6 січня 2019 року Україна отримала томос про так звану незалежність. На жаль, до 06.01.2019 року тексту томосу ніхто, окрім Порошенка П.О. і митрополита Епіфанія, не бачив. Отримавши таку небажану залежність, я і вірні УПЦ КП негайно почали боротьбу проти кабальної угоди, вийшли із складу ПЦУ, провівши Помісний собор УПЦ КП. Втім, зараз починається рейдерська атака на майно УПЦ КП, і це рейдерство очолює особисто митрополит Епіфаній, предстоятель ПЦУ", - йдеться в тексті звернення, оприлюдненому на сайті УПЦ КП у середу.

Філарет зазначив, що, за наявною у нього інформацією, Міністерство юстиції розпочало 29 липня процес ліквідації УПЦ КП і позбавлення права юридичної особи Київської патріархії УПЦ КП на підставі рішення ліквідаційної комісії, створеної керівництвом ПЦУ. "Повідомляємо Вас, що ні керівництво ПЦУ, ні створена ним ліквідаційна комісія не мають до УПЦ КП ніякого відношення. Прошу Вашого безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня", - заявив Філарет.

Він також звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити існуючу реєстрацію УПЦ КП. "На підставі Закону про свободу совісті, УПЦ КП має право на своє існування. Просимо Міністерство юстиції України продовжити існуючу реєстрацію УПЦ КП та Київської патріархії УПЦ КП як юридичної особи", - йдеться в тексті документа.

До обох звернень додано постанову Помісного собору УПЦ КП від 20 червня 2019 року.

Як повідомлялося, останнім часом Філарет неодноразово заявляв що УПЦ КП продовжує існувати, і що він не має наміру виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови томосу щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро та відмовляється вирішувати конфліктні ситуація внутрішнього характеру виключно за погодження з Фанаром.

20 червня, збори, проведені почесним патріархом Філаретом і названі ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасували постанову архієрейського собору 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ КП. Патріарх Філарет (Денисенко) допустив існування в Україні трьох православних церков. При цьому він зазначив, що якщо Православна церква України під керівництвом митрополита Епіфанія захоче об'єднатися з УПЦ КП, то ніхто не буде заперечувати, а якщо ж ні, то вона існуватиме окремо.

У ПЦУ заявили, що збори за участю почесного патріарха Філарета жодним чином не можуть бути визнані Помісним собором, а їхні рішення є нікчемними в юридичному і канонічному плані. Священний Синод ПЦУ на засіданні 24 червня ухвалив рішення, згідно з яким почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією. Почесний патріарх Філарет може в листі на ім'я митрополита Епіфанія звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища в ПЦУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА