12:42 02.08.2019

Гвардійці, які вийшли на патрулювання вулиць, не обмежуватимуть права та свободи українців, запевняють у МВС

3 хв читати
Гвардійці, які вийшли на патрулювання вулиць, не обмежуватимуть права та свободи українців, запевняють у МВС

У Міністерстві внутрішніх справ України відреагували на зауваження громадян щодо самостійного патрулювання вулиць міст і населених пунктів військовослужбовцями Національної гвардії та озвучені побоювання, що вони матимуть необмежені повноваження і порушуватимуть права людей.

"Перш за все, хочемо вам нагадати, що у своїй діяльності Національна гвардія України керується виключно Конституцією України та законом про Національну гвардію. Тому гвардійці жодним чином не будуть використані для обмеження ваших прав і свобод", - ідеться в повідомленні, розміщеному на сторінці МВС України в соцмережі Facebook у п'ятницю.

У міністерстві наголошують, що, керуючись ст.12 п.2 закону про Нацгвардію, самостійні патрулі гвардійців на вулицях населених пунктів країни покликані забезпечувати охорону життя, прав, свобод і законних інтересів громадян і держави від злочинних та інших протиправних посягань.

"Окремо нагадуємо, що патрулі гвардійців нестимуть службу в особливо криміногенних районах ваших міст та у місцях масових скупчень людей. У разі виникнення ситуації, яка може загрожувати вашому життю та здоров’ю, гвардійці обов’язково прийдуть вам на допомогу", - додають у МВС.

Також у повідомленні зазначається, що самостійні патрулі Нацгвардії діють у координації з Національною поліцією, "тому всі побоювання громадян щодо перевищення прав гвардійцями абсолютно безпідставні".

Як повідомлялося, з 1 серпня на чергування на всій території України заступили понад 2 тис. військовослужбовців Національної гвардії, які в складі 593 патрулів самостійно виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. До цього гвардійці несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції.

У прес-службі МВС повідомили, що під час патрулювання гвардійці будуть екіпіруватися та озброюватися відповідно до закону "Про Національну гвардію України", а саме спецзасобами та штатним озброєнням.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.13 закону "Про Національну гвардію України" військові під час залученні до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні й поліцейські заходи примусу відповідно до закону "Про Національну поліцію".

Для нацгвардійців передбачено такий перелік превентивних заходів: перевірка документів особи; опитування особи; поверхова перевірка й огляд; зупинення транспортного засобу; вимога залишити місце й обмеження доступу до певної території; обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю; проникнення до житла чи до іншого володіння особи.

Також патрулі Нацгвардії мають право на такі превентивні заходи, як перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ; застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису; перевірка дотримання обмежень, встановлених законом щодо осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб; поліцейська опіка.

"Стаття 42 закону України "Про Національну поліцію" визначає конкретний перелік поліцейських заходів примусу: фізичний вплив (сила), застосування спеціальних засобів і застосування вогнепальної зброї", - додали в прес-службі МВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА