13:50 02.08.2019

На території Криму збільшилася площа видобутку токсичного піску - МінТОТ

2 хв читати
На території Криму збільшилася площа видобутку токсичного піску - МінТОТ

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомляє, що на території анексованого Криму збільшилася площа видобутку токсичного піску з хвостосховищ (спецспоруд для безпечного зберігання токсичних речовин), де зберігалися відходи збагачення руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату.

"Україна продовжує відстежувати наслідки широкомасштабного видобутку піску безпосередньо з дамби Нижньо-Чурбашського та Верхньо-Чурбашського хвостосховищ, де зберігалися отруйні відходи підприємства "Камиш-Бурунський залізорудний комбінат", - ідеться в повідомленні прес-служби відомства.

Зазначається, що хвостосховище експлуатувалося з 1968 року, й наразі його використовує окупаційна влада. Скидання пульпи в хвостосховище було припинено в 1994 р. разом із роботою Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. "Однак наразі отруйні відходи використовують, імовірно, для будівництва об’єктів інфраструктури тимчасово окупованого Криму", - вважають у МінТОТ.

За даними міністерства, незважаючи на судову заборону окупаційної влади РФ на видобуток токсичного піску з цих хвостосховищ, у 2019 році площа територій активних робіт порівняно з 2018 роком суттєво збільшилася.

За результатами спеціальної обробки космічних знімків на території Нижньо-Чурбашського (площа – близько 280 га) хвостосховища площа видобутку збільшилася на 25% - до 24,27 га (20 вересня 2018 року було 18,35 га). На ділянці виявлено видобувну техніку, вантажний транспорт і три земснаряди. Окупаційна влада намагається видати роботи з видобутку токсичного піску за "роботу із запобігання підтоплень житлових будівель у Приозерному". Однак насправді земснарядами здійснюється вибірка токсичного піску", - йдеться в повідомленні.

Крім того, на території Верхньо-Чурбашського хвостосховища ділянка активного видобутку піску також збільшилася, загальна площа близько 7,9 га (20 вересня 2018 року було 7,2 га). На цій ділянці виявлено видобувну техніку та вантажний транспорт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА