21:21 05.08.2019

Британія не має наміру відновлювати переговори щодо угоди з Brexit, і швидше за все, покине ЄС без угоди

2 хв читати
Британія не має наміру відновлювати переговори щодо угоди з Brexit, і швидше за все, покине ЄС без угоди

В уряді британського прем'єра Бориса Джонсона немає планів відновлення переговорів щодо угоди з ЄС про Brexit, і Лондон дотримується лінії на "жорсткий" Brexit - вихід без угоди з Брюсселем, повідомляє британська газета The Guardian з посиланням на неназваного високопоставленого дипломата ЄС.

За даними співрозмовника видання, така інформація була доведена до відома європейських дипломатів після недавньої зустрічі радника британського прем'єра з відносин з ЄС Девіда Фроста з офіційними особами в Брюсселі.

"Було ясно, що у Сполученого Королівства альтернативного плану немає. Жодних намірів вести переговори, що вимагало б плану. (Brexit - ІФ) Без угоди наразі здається ключовим сценарієм для уряду Сполученого Королівства", - заявило джерело The Guardian.

При цьому, зазначає газета, також не прозвучало жодних пропозицій з приводу "страхувального плану" ("бекстоп") з ірландського кордону, який активно критикують в Лондоні.

"Навіть якщо ЄС відмовився б щодо "бекстоп", то альтернативи (йому - ІФ) немає", - зазначило джерело.

Раніше новий прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявляв, що угода з Брюсселем, досягнута його попередницею Терезою Мей, нежиттєздатна. Зі свого боку, глава МЗС королівства Домінік Рааб вказував, що Лондон прискорює підготовку до виходу Великої Британії з ЄС за "жорстким" сценарієм.

"Страхувальний план" або "бекстоп" є однією з ключових частин угоди Британії з ЄС і входить до тієї частини домовленостей, до переговорів щодо яких ЄС повертатися відмовлявся. План стосується кордону між республікою Ірландія і Північною Ірландією, і він має забезпечувати "прозорість" кордону між цими суб'єктами, що є важливим економічним і політичним питанням, як для ЄС, так і для Великої Британії.

"Бекстоп" передбачає, що Велика Британія залишиться в загальному з ЄС митному союзі доти, поки не буде досягнуто нової торговельної угоди між Лондоном і Брюсселем. У разі "бекстопа" Північна Ірландія залишається частиною внутрішнього європейського ринку, що дозволить уникнути встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландією.

"Страхувальний план", згідно з угодою, може бути застосований, якщо Лондон і Брюссель не зможуть домовитися про інші способи збереження вільних кордонів між Ірландією і Північною Ірландією.

Багато політиків у Великій Британії виступають проти цього плану, так як вважають, що він значною мірою перешкодить економічній і політичній незалежності Британії від ЄС. Борис Джонсон теж наголошував на необхідності скасування "страхувального плану".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА