18:47 06.08.2019

Гонтареву, Філатова та Стеценка викликають до Генпрокуратури для вручення підозри у справі про розкрадання 150 млн грн - Луценко

3 хв читати
Гонтареву, Філатова та Стеценка викликають до Генпрокуратури для вручення підозри у справі про розкрадання 150 млн грн - Луценко

 Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що екс-главу Національного банку України Валерію Гонтареву, екс-заступника глави Адміністрації президента України Олексія Філатова та співвласника інвестгрупи ICU Костянтина Стеценка викликають до Генпрокуратури для повідомлення підозри у справі про розкрадання 150 млн грн під час операції Аграрного фонду та одного з банків.

"У частині справи ICU, яке було задіяно в оборудку між Аграрним фондом та одним із банків, в результаті чого кошти в сумі 150 млн грн були фактично розкрадені, керівник групи прокурорів Кізь вбачає достатність зібраних доказів", - сказав генпрокурор у відеокоментарі, оприлюдненому на Youtube-каналі Генпрокуратури.

"Підозру отримує людина, яка безпосередньо ставила свій підпис на документах... пан Стеценко - це заступник групи ICU, пані Гонтарева як керівник ICU і пан Філатов, який обслуговував цю оборудку", - сказав Луценко, зазначивши, що цих трьох громадян викликано до слідчого для повідомлення про підозру. "Якщо вони не прийдуть, підозри підуть іншим шляхом - через пошту на адресу проживання", - додав він.

Він звернув увагу, що це справа ICU. "Справа була 2014 року, коли були випущені облігації внутрішньої позики для залучення коштів і пального на посівний сезон. Аграрний фонд розміщує ці ОВДП як заставу для Національного банку, котрий переводить кошти на рахунок обраного комерційного банку. На жаль, уже в перші дні після обміну ОВДП на гроші, - гроші замість обслуговування сільського господарства керівництвом банку виводяться за межі України і викрадаються", - розповів генпрокурор.

При цьому він зазначив, що ця справа не нова, вже йдуть судові процеси стосовно посадових осіб Аграрного фонду, Нацбанку, комерційного банку. "Але не дана була оцінка (діяльності) брокерській компанії ICU", - додав генпрокурор.

Луценко пояснив, що оцінку діям керівництва цієї компанії необхідно було дати, оскільки "в угоді з брокерською компанією було зазначено обов’язок дотримуватися чинного законодавства".

"Як видається слідчим і прокурорам, ця вимога не була дотримана ні паном Стеценком... ні Гонтаревою... Є і ймовірна роль адвокатської компанії пана Філатова, яка обслуговувала на той момент цю оборудку", - розповів Луценко.

Як повідомлялося, Генпрокуратура України у квітні розмістила на своєму сайті повістки, зокрема, тодішньому заступнику глави Адміністрації президента Філатову, екс-главі НБУ Гонтаревій та керуючому партнеру та співвласнику інвестгрупи ICU Стеценку. Їх викликали до слідчого з особливо важливих справ для вручення повідомлення про підозру і проведення допиту як підозрюваного у рамках кримінального провадження стосовно бізнесмена Сергія Курченка. Йдеться про кримінальне провадження №12013220540000400 від 31 січня 2013 року.

У березні 2019 року прокурор Костянтин Кулик уже заявляв про повідомлення про підозри зазначеним особам, проте тоді Генпрокуратура поінформувала, що так зване повідомлення про підозру Гонтаревій, Стеценку та Філатову було здійснено з порушенням процесуального законодавства.

Інвестиційна група ICU заявила про відсутність порушень у діях групи під час здійснення операцій купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у 2014 році, в яких ICU виступала брокером з боку Аграрного фонду і за якими Генпрокуратура хотіла допитати Стеценка.

Нині на сайті Генпрокуратури оприлюднено повістки про виклик на допит на 12 серпня Гонтаревої, Філатова і Стеценка у справі Курченка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА