21:04 06.08.2019

Генпрокуратура до кінця тижня подасть до ВРП клопотання про домашній арешт і звільнення з посад чотирьох суддів ОАСК

3 хв читати
Генпрокуратура до кінця тижня подасть до ВРП клопотання про домашній арешт і звільнення з посад чотирьох суддів ОАСК

Генеральна прокуратура України буде просити про домашній арешт і звільнення з посад чотирьох суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Ми подамо клопотання про обрання запобіжного заходу суддям", - сказав генпрокурор в ефірі "Радіо НВ" у вівторок.

Він підкреслив, що клопотання буде подано до Вищої ради правосуддя (ВРП). "Будемо клопотати про домашній арешт і відсторонення від виконання обов'язків", - пояснив він.

За словами генпрокурора, клопотання буде подано не пізніше цієї п'ятниці, потім протягом тижня ВРП має розглянути ці клопотання.

Луценко зазначив, що слідство зафіксувало факти тиску на Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС), також, за його словами, буде дана оцінка висловлюванням і діям посадових осіб судової адміністрації, офісу омбудсмена і співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Крім того, як зазначив генпрокурор, є низка тем, які пов'язані з діяльністю ВККС. "Не виключаю, що будуть інші підозри, не пов'язані з ВККС", - сказав він, додавши, що йдеться, зокрема, про замовні рішення судів.

Раніше у вівторок Луценко повідомив, що в кримінальному провадженні про ймовірне зловживання і тиск на ВККС з боку суддів ОАСК кілька епізодів, ще будуть оголошені підозри іншим учасникам схеми впливу на ВККС.

За його словами, зараз відпрацьовуються інші епізоди, які пов'язані з ВККС, в яких інші посадові особи як колишньої, так і нинішньої влади фактично намагалися в ручному режимі використовувати Окружний адмінсуд Києва для прийняття тих чи інших потрібних їм політичних і економічних рішень.

Генпрокурор зазначав, що до кінця поточного тижня до Вищої ради правосуддя (ВСП), можливо, будуть передані подання про обрання запобіжного заходу щодо чотирьох суддів ОАСК, яким вже оголошені підозри.

"Тільки після дозволу ВРП вони підуть до суду. В суді ми будемо клопотати про запобіжний захід - відсторонення їх від займаної посади. Це буде головним сигналом - чи готова вся судова система до адекватної оцінки дій своїх колег", - пояснив Луценко.

Як повідомлялося, 2 серпня голові ОАСК Павлу Вовку вручено повідомлення про підозру у втручанні в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) та інші можливі злочини. Йому інкримінують скоєння таких злочинів: за ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, узвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступника підозрюють за ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво у перешкоджанні діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), ч. 2 ст. 376. Суддю ОАСК та суддю Суворовського райсуду Одеси підозрюють за ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК України.

Суддя Вовк називає цю справу політичною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА