12:51 08.08.2019

НАБУ оголосило підозри у справі "Роттердам+" екс-голові та членам НКРЕКП

3 хв читати
НАБУ оголосило підозри у справі "Роттердам+" екс-голові та членам НКРЕКП

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем шістьом особам, причетним до введення так званої формули Роттердам+, зокрема екс-голові Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повідомляє прес-служба бюро.

"8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули Роттердам+, про підозру у вчиненні дій, у результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків", - йдеться в повідомленні НАБУ на сторінці у Facebook.

Зокрема, зазначають у НАБУ, серед підозрюваних - екс-голова Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Також про підозру повідомлено чинному директору ДП "Оператор ринку", який на момент введення "Роттердам+" був членом НКРЕКП.

Крім цього, підозрюються начальник відділу і керівник управління НКРЕКП, заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора на ринку теплогенерації України, директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

"Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво", - уточнюють у НАБУ.

За інформацією бюро, одного із підозрюваних - екс-члена НКРЕКП затримано, а місцеперебування колишнього голови НКРЕКП і топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо.

"Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенерувальних компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі", - повідомляє НАБУ.

У бюро пояснюють, що в березні 2016 року НКРЕКП прийняла цю пропозицію, надавши зазначені неіснуючі витрати у формулі, за якою розраховувався тариф для всієї теплової генерації. Це, у свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії, і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємств, які понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. "В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, зокрема й першої необхідності", - наголошують у НАБУ.

Зібрано докази того, що внаслідок застосування формули "Роттердам+" споживачам електроенергії було заподіяно 18,87 млрд грн збитків.

За інформацією бюро, наразі слідчі дії у цій справі тривають, розслідування ведеться з березня 2017 року.

У повідомленні НАБУ не зазначаються імена підозрюваних, проте за даними агентства "Інтерфакс-Україна", про підозру повідомлено екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку, начальнику управління енергоринку НКРЕКП Юрію Власенку, а також директору ДП "Оператор ринку" і екс-члену комісії регулятора Володимиру Євдокимову, який у період введення "Роттердам+" був членом комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА