13:30 14.08.2019

Адвокат Зайцевої, обвинуваченої в смертельній ДТП у центрі Харкова, просить замінити їй максимальне покарання на умовний термін

3 хв читати
Адвокат Зайцевої, обвинуваченої в смертельній ДТП у центрі Харкова, просить замінити їй максимальне покарання на умовний термін

Адвокат Юлія Плетньова, що захищає Олену Зайцеву, обвинувачену в ДТП у центрі Харкова, внаслідок якої у жовтні 2017 року загинули шестеро осіб, просить пом'якшити покарання своїй підзахисній.

"Прошу пом'якшити вирок (суду першої інстанції - ІФ) в частині призначення покарання", - сказала Плетньова під час засідання Харківського апеляційного суду в середу.

Вона уточнила, що просить призначити покарання Зайцевій у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на два роки, а також призначити їй випробувальний термін на розсуд суду.

На думку адвоката, ступінь провини її підзахисної менше ніж другого обвинуваченого в ДТП Геннадія Дронова, тому Плетньова вважає, що відшкодування шкоди постраждалим має бути не солідарним, як вирішив суд першої інстанції, а дольовим, і Зайцева має відшкодувати 30% збитку, а відшкодування 70% слід покласти на Дронова.

При цьому Плетньова зазначила, що Зайцева не знімає з себе провини, яка "полягає в перевищенні швидкості руху". Адвокат кілька разів наголосила, що саме автомобіль Дронова протаранив машину Зайцевої, що призвело до смертельних наслідків аварії.

Мотивуючи необхідність пом'якшення покарання своїй підзахисній, адвокат також послалася на стан її здоров'я. Плетньова стверджує, що Зайцева не може отримати необхідне лікування в умовах СІЗО. Крім того, адвокат наголосила на тому, що суд першої інстанції під час призначення покарання не врахував пом'якшувальні обставини (каяття та добровільне відшкодування збитків).

Зайцева підтримала вимоги свого адвоката.

Як повідомлялося, увечері 18 жовтня 2017 року на перехресті вул. Сумської та провулку Мечникова в Харкові автомобіль Lexus RX під керуванням 20-річної Олени Зайцевої, рухаючись на заборонний сигнал світлофора, вчинив зіткнення з автомобілем Volkswagen Touareg під керуванням Дронова. Унаслідок зіткнення Lexus вилетів на тротуар і здійснив наїзд на 11 пішоходів, п’ятеро з яких загинули на місці (чотири дівчини і молодий чоловік). Ще одна дівчина померла від отриманих травм у лікарні вранці 26 жовтня. Крім того, внаслідок ДТП постраждала пасажирка Lexus. За фактом ДТП було розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони спричинили загибель кількох осіб) КК України.

2 лютого 2018 року обвинувальний акт стосовно Зайцевої та Дронова надійшов до Київського райсуду Харкова.

Під час дебатів держобвинувачення зажадало визнати Зайцеву та Дронова винними за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, внаслідок якого загинуло кілька осіб) КК України і призначити кожному покарання у вигляді позбавлення волі терміном десять років із позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки, а цивільні позови постраждалих задовольнити в повному обсязі. Захист Дронова зажадав визнати його невинуватим з огляду на недоведеність складу злочину. Зайцева заявила, що готова нести будь-яке покарання, яке призначить суд. Її захист просив суд під час призначення покарання врахувати пом'якшувальні обставини (розкаяння та добровільне відшкодування збитків).

Матеріали стосовно автошколи, де навчалася Зайцева, було виділено в окреме провадження за ст. 367 (службова недбалість) КК України.

26 лютого 2019 року Київський райсуд Харкова визнав Дронова та Зайцеву винними і засудив обох до максимальних термінів позбавлення волі, передбачених статтею (по десять років), і позбавлення права керувати транспортними засобами на три роки.

Апеляційні скарги на вирок Київського райсуду Харкова подали Зайцева та її адвокат Юлія Плетньова, а також другий обвинувачений Геннадій Дронов і його адвокат Сергій Перепелиця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА