15:55 14.08.2019

Суд постановив поновити Голомшу на посаді першого заступника генпрокурора

2 хв читати
Суд постановив поновити Голомшу на посаді першого заступника генпрокурора

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) ухвалив рішення визнати протиправним і скасувати наказ Генеральної прокуратури України про звільнення Миколи Голомші з посади першого заступника генпрокурора та постановив поновити його на посаді.

Як повідомляється в середу на сайті ОАСК, відповідне рішення суд ухвалив за адміністративним позовом Голомші, якого було звільнено за законом про очищення влади (про люстрацію).

Суд вважає, при проведенні люстрації, а позивача було звільнено у зв’язку з ухваленням закону України "Про очищення влади", має бути дотриманий індивідуальний характер такої відповідальності, тобто провина працівника має бути доведена в кожному конкретному випадку. Водночас відповідач – Генеральна прокуратура України не надала доказів належності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки та оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

З урахуванням того, що посада Голомші в Генпрокуратурі не була політичною, не доведено і правомірність застосування до нього процедур, передбачених відповідним законом, що зумовлює висновок про недоведеність правомірності прийняття оскаржуваного рішення з підстав, у ньому зазначених, що є достатньою і самостійною підставою для скасування рішення про звільнення.

В ОАСК наголосили, що розгляд цього позову тривав з листопада 2014 року, що пов'язано з навантаженням на суддів із розгляду адміністративних справ.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня 2014 року тодішній генеральний прокурор України Віталій Ярема звільнив Голомшу з посади першого заступника генпрокурора. Його звільнено у зв'язку з припиненням трудового договору відповідно до п. 7-2 ст. 36 Кодексу законів про працю, тобто через підстави, передбачені законом "Про очищення влади" (про люстрацію).

У листопаді Голомша звернувся до суду з позовом про поновлення на посаді.

У квітні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва призупинив розгляд позову Голомші до ухвалення рішення Конституційного суду України щодо конституційності закону про люстрацію.

У червні 2018 року суд відновив розгляд позову. Було ухвалено рішення про його розгляд у порядку спрощеного провадження без виклику сторін за наявними доказами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА