19:07 14.08.2019

САП оскаржила запобіжний захід двом екс-чиновникам НКРЕКП, підозрюваним у справі "Роттердам+"

3 хв читати
САП оскаржила запобіжний захід двом екс-чиновникам НКРЕКП, підозрюваним у справі "Роттердам+"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала апеляційні скарги на рішення Солом'янського районного суду м. Києва про обрання запобіжного заходу підозрюваним у так званій справі "Роттердам+" - колишньому начальнику управління енергоринку НКРЕКП Тарасу Ревенку та нинішньому директору ДП "Оператор ринку" Володимиру Євдокимову, який у період упровадження формули "Роттердам+" був членом НКРЕКП.

Згідно з повідомленням САП на сторінці в соцмережі Facebook, директору держпідприємства суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення майже 2 млн гривень застави. До іншого підозрюваного суд застосував запобіжний захід у вигляді застави розміром майже 2 млн грн з покладенням певних процесуальних обов’язків.

"Прокурори САП оскаржили обрані запобіжні заходи в суді апеляційної інстанції. В апеляційних скаргах прокурори наголошують на необхідності обрання запобіжних заходів відповідно до ролі кожного у вчиненні цього злочину, а також розміру завданих збитків – а саме екс-начальнику управління енергоринку НКРЕКП у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави розміром 5 млн грн та нинішньому директору ДП "Оператор ринку" - тримання під вартою із 50 млн грн застави", - зазначено в повідомленні.

У САП наголошують, що, ухвалюючи рішення про застосування запобіжних заходів фігурантам провадження, суд фактично підтверджує обґрунтованість підозр і наявність певних процесуальних ризиків".

"Питання щодо оскарження запобіжного заходу у вигляді 10 млн гривень застави з покладенням певних процесуальних обов’язків, який було обрано 14 серпня 2019 року ще одному підозрюваному у справі, а саме нинішньому працівникові "ДТЕК", буде вирішено після ознайомлення з повним текстом рішення суду. Оскільки до отримання повного тексту ухвали неможливо визначити, які ризики, а також інші обставини суд прийняв чи не прийняв до відома", - повідомили в САП.

За даними джерела агентства "Інтерфакс-Україна", йдеться про запобіжний захід, обраний раднику директора "ДТЕК Східенерго" Борису Лісовому.

Як повідомлялося, наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і НАБУ 8 серпня повідомили про підозру шістьом особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку й екс-члену комісії Володимиру Євдокимову. Підозрюваним інкримінується зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб з метою одержання неправомірної вигоди для інших юридичних осіб усупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Також про підозру повідомлено співробітникам компанії "ДТЕК".

9 серпня Солом'янський районний суд м. Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 2 млн грн колишньому члену НКРЕКП Володимиру Євдокимову, котрий фігурує у справі "Роттердам+".

12 серпня Солом'янський райсуд обрав іще одному фігуранту Тарасу Ревенку запобіжний захід у вигляді застави розміром 1,9 млн грн за умови, що цю суму буде внесено протягом 5 днів. Прокурори вимагали для Ревенка арешт на 60 діб або заставу в 5 млн грн.

14 серпня НАБУ в рамках кримінального провадження "Роттердам+" повідомило про підозру генеральному директору "ДТЕК Східенерго" Борису Лісовому та генеральному директору "ДТЕК Мережі" Івану Гелюху.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА