16:35 15.08.2019

Гримчак обіцяв ТОВ допомогти у вирішенні питань шляхом впливу на суд, заступника генпрокурора, КМДА та низку міністерств - НАБУ

2 хв читати
Гримчак обіцяв ТОВ допомогти у вирішенні питань шляхом впливу на суд, заступника генпрокурора, КМДА та низку міністерств - НАБУ

 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило подробиці шахрайських схем, фігурантами яких є заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак і його спільник.

Як повідомила прес-служба НАБУ в четвер, слідство встановило, що представник інтересів приватного ТОВ під час спілкування із заступником міністра розповів про проблему, вирішення якої входить до сфери компетенції судової гілки влади. Це ТОВ потребувало консультації з приводу розгляду цивільної справи про стягнення боргу з іншого приватного підприємства на його користь. На це звернення Гримчак сказав, що за грошову винагороду в сумі $100 тис., використовуючи свої зв'язки, зможе забезпечити ухвалення необхідного судового рішення.

"Зі слів посадовця, він нібито мав звернутися до заступника генерального прокурора, щоб остання вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду), який, у свою чергу, може вплинути на суддів цього ж суду", - зазначило НАБУ.

Згодом озвучену суму було зменшено до $80 тис. Після отримання першої частини неправомірної вигоди в сумі $50 тис. замміністра і його "помічник" розподілили кошти між собою. Другу частину ($30 тис.) їм передали 14 серпня.

Крім цього епізоду, в одній із розмов із Гримчаком представник ТОВ розповів йому про проходження товариством складної процедури узгодження дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві, які відповідно до закону "Про охорону культурної спадщини" входять до пам'яток культурної спадщини. У відповідь заступник міністра запропонував свої "послуги" щодо забезпечення узгодження проектної документації за грошову винагороду в $1 млн.

"Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума начебто мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші", - інформує НАБУ.

Після отримання частини коштів у сумі $450 тис. і $30 тис. від представників ТОВ замміністра і його "помічника" було затримано "на гарячому".

За результатами обшуків виявлено та вилучено всю суму неправомірної вигоди, отриманої 14 серпня, а також частину коштів, отриманих раніше.

Детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні в складі спільної слідчої групи з представників Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокурорів відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженням про злочини спеціальної категорії Генпрокуратури з липня поточного року.

Як повідомлялося, 14 серпня НАБУ і СБУ процесуальним керівництвом Генпрокуратури затримали Гримчака та його помічника за вимагання хабара розміром $1,1 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА