23:10 15.08.2019

Ізраїль заборонив в'їзд двом конгресменам-мусульманкам з Демократичної партії США

3 хв читати
Ізраїль заборонив в'їзд двом конгресменам-мусульманкам з Демократичної партії США

Влада Ізраїлю заборонила в'їзд в країну двом членам конгресу США, які представляють Демократичну партію - Ільхан Омар і Рашиді Тлаїб, повідомляє в четвер ізраїльська газета "Джерузалем пост" з посиланням на МВС країни.

"Ізраїль поважає Конгрес США ... Але це немислимо, щоб хто-небудь, хто бажає шкоди Ізраїлю, був би допущений в країну", - наводить "Джерузалем пост" витримки із заяви глави МВС Ізраїлю Ар'є Дері.

Дері вказав на те, що Омар і Тлаїб "явно підтримують бойкот держави Ізраїль, тероризм проти Ізраїлю і применшують масштаби Голокосту".

Газета зазначає, що рішення було прийнято Дері спільно з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, главою МЗС Ізраїлю Ісраелем Кацем і міністром внутрішньої безпеки Гіладом Ерданом.

Раніше заступник міністра закордонних справ Ізраїлю Ципі Хотовелі підтвердила, що ізраїльська влада не має наміру дозволяти Омар і Тлаїб в'їжджати в країну.

"Ізраїль прийняв таке рішення. Ми не дозволимо цим конгресменам відвідати країну. Ми відмовимо в цьому будь-кому, хто заперечує наше право на існування в цьому світі. Загалом, це дуже правильне рішення", - підкреслила Хотовелі.

У свою чергу, представник Організації визволення Палестини Ханаан Ашраві назвав "обурливими діями" прийняття Ізраїлем заборони щодо двох американських конгресменів.

"Це небезпечний прецедент, який заперечує всі дипломатичні норми і є образою права палестинців на взаємини з рештою світу", - цитують західні ЗМІ заяву Ашраві.

"Ця поїздка була їх правом і обов'язком як членів Конгресу, які спостерігають за політикою США і діями, що зачіпають Палестину, Ізраїль та інші країни світу", - додав він.

Американська газета New York Times зазначає, що конгресмени-демократи Ільхан Омар і Рашида Тлаїб планували відвідати Західний берег річки Йордан у неділю.

Ізраїль оголосив про заборону на в'їзд в країну через кілька годин після того, як президент США Дональд Трамп заявив про необхідність такого рішення.

"Буде величезною слабкістю (з боку Ізраїлю - ІФ), якщо Ізраїль дозволить членам Палати представників США Омар і Тлаїб відвідати країну. Вони ненавидять Ізраїль і єврейський народ, і немає нічого, що можна було б сказати або зробити, щоб змінити їх думку", - написав Трамп в своєму Твіттері.

Після оголошення Ізраїлем свого рішення, Трамп написав: "Члени Палати представників Омар і Тлаїб є обличчям Демократичної партії, і вони ненавидять Ізраїль!".

Ільхан Омар і Рашида Тлаїб стали першими жінками-мусульманками, обраними до Конгресу США. У Тлаїб - палестинське походження, а Омар утекла з сім'єю з Сомалі, отримавши в 19 років громадянство США.

Омар і Тлаїб підтримують міжнародний громадський рух "Бойкот, ізоляція і санкції" (Boycott, Divestment and Sanctions), що ставить за мету економічний і політичний тиск на Ізраїль.

На початку цього року як Омар, так і Тлаїб говорили про вплив "єврейського лобі" на політику Сполучених Штатів.

Зокрема, Омар заявила, що американські політики підтримують Ізраїль через грошові внески, які вони отримують від американського проізраїльского Комітету з американо-ізраїльських громадських зв'язків (American-Israel Public Affairs Committee, AIPAC).

"Я хотіла б сказати про політичний вплив (Ізраїлю - ІФ) на США, що просуває ідею про те, що відданість іншій країні - це нормально", - наводить видання "Гаарец" слова Омар.

Пізніше низка демократів, зокрема, спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, обрушилися з критикою на Омар за її слова. На їхню думку, її висловлювання відображають антисемітські погляди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА