11:36 16.08.2019

ФСБ РФ тероризує українських рибалок в акваторії Азовського моря, погрозами вибиваючи неправдиві свідчення - СБУ

2 хв читати
ФСБ РФ тероризує українських рибалок в акваторії Азовського моря, погрозами вибиваючи неправдиві свідчення - СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України фіксує грубі порушення норм міжнародного права з боку співробітників ФСБ РФ щодо громадян України, які на законних підставах здійснюють вилов риби в акваторії Азовського моря.

Як повідомив прес-центр СБУ в п'ятницю, російська спецслужба незаконно затримує українських громадян, а потім через погрози і шантаж добивається неправдивих свідчень про нібито браконьєрський вилов риби.

Так, у 2018 році представники берегової охорони ФСБ РФ незаконно затримали двох українців, які на риболовецькому човні перебували в акваторії Азовського моря неподалік від Бердянська (Запорізька обл.). Незважаючи на відсутність підстав для затримання (під час огляду українського судна не виявлено жодних засобів лову, риби і заборонених до вільного обігу речей), українських громадян у примусовому порядку доправили до міста Єйська Краснодарського краю РФ.

Згодом, під час відсутності адвокатів, представників консульської установи або інших уповноважених осіб представники ФСБ РФ провели допити незаконно затриманих українців і вимагали підписати неправдиві свідчення про браконьєрський вилов водних живих ресурсів забороненими знаряддями лову. У зв'язку з відмовою громадян України підписувати такі визнання, представники російської спецслужби вдалися до погроз інкримінувати їм диверсійну і шпигунську діяльність проти РФ, що передбачає позбавлення волі терміном на 20 років.

"ФСБ РФ цинічно не приховує своїх методів, відверто заявляючи про проведення повторного огляду судна, під час якого буде "знайдено" зброю, вибухівку, наркотики тощо", - наголосили в СБУ.

Отже, через реальну загрозу тривалого тюремного ув'язнення, українські громадяни змушені були дати неправдиві свідчення. Щодо них було відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.256 та ч.1 ст.258-1 Кримінального кодексу РФ про незаконний рибний промисел. Українці перебували в різних місцях позбавлення волі на території РФ. Після звільнення їх оштрафували і конфіскували в дохід держави-агресора катер та інше особисте майно.

СБУ констатує, що така діяльність російських спецслужб є порушенням міжнародного права і має системний характер. Вона супроводжується інформаційними кампаніями в ЗМІ РФ, які спрямовані на підрив іміджу України перед міжнародною спільнотою як держави, шкодить екологічній фауні Азовського моря, розвитку та оновленню біоресурсів, сприяє його забруднення тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

Унаслідок нічних обстрілів Харківщини є пошкодження, постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА