15:17 16.08.2019

Ратифікація Римського статуту дасть змогу Україні повною мірою використати інструментарій МКС для обстоювання своїх прав - прокурор АРК

2 хв читати
Ратифікація Римського статуту дасть змогу Україні повною мірою використати інструментарій МКС для обстоювання своїх прав - прокурор АРК

Прокуратура Автономної Республіки Крим наразі активно використовує всі юридичні можливості роботи з Міжнародним кримінальним судом (МКС), але ратифікація Україною Римського статуту дасть змогу повною мірою використати всі правові механізми міжнародної юрисдикції та прискорити процес притягнення до відповідальності винних у злочинах в окупованому Криму.

"Ратифікація Римського статуту дозволить Україні повною мірою скористатися наявними можливостями Міжнародного кримінального суду. Це дасть Україні змогу брати безпосередню участь у роботі суду, зокрема обирати суддів і прокурора, й завдяки цьому наблизить покарання винних у переслідуванні українців на тимчасово окупованому півострові Крим", - сказав прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Мамедов додав: "Це фактично єдиний дієвий механізм для здійснення правосуддя стосовно високопосадовців держави-окупанта, оскільки ефективно реалізовувати кримінально-правовий механізм притягнення їх до відповідальності в Україні неможливо. МКС таку можливість має".

Прокурор АРК нагадав, що Верховна Рада визнала юрисдикцію МКС іще в 2014 році й користується юридичними можливостями цього міжнародного органу.

Мамедов зазначив, що наразі прокуратура АР Крим спільно з правозахисними організаціями подала шість інформаційних повідомлень про скоєння військових злочинів в окупованому Криму.

"Наразі прокурор МКС перебуває на останній стадії попереднього вивчення ситуації щодо тимчасово окупованого Криму. Надалі, сподіваємося, буде ухвалено рішення про початок офіційного розслідування", - наголосив він.

Як повідомлялося, заступник глави Офісу президента України Руслан Рябошапка на засіданні групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій висловився за необхідність ратифікації Римського статуту.

"Один із пріоритетів - нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА