15:29 17.08.2019

НАБУ закликало Луценка повернути кримінальне провадження про корупцію на митниці детективам Бюро

2 хв читати
НАБУ закликало Луценка повернути кримінальне провадження про корупцію на митниці детективам Бюро

Зміна генпрокурором Юрієм Луценком підслідності у справі за фактом зловживань службовими особами митниць Державної фіскальної служби (ДФС), які сприяли діяльності групи компаній з розмитнення імпортованих в Україну товарів за значно заниженою вартістю, унеможливлює завершення розслідування і притягнення винних до кримінальної відповідальності.

"НАБУ закликає Юрія Луценка прийняти процесуальне рішення і повернути кримінальне провадження детективам Бюро", - наголошується в прес-релізі НАБУ.

Там зазначили, що з жовтня 2017 року детективи НАБУ розслідували корупційну схему, впроваджену посадовими особами державного органу з розмитнення кількох суб'єктів господарювання імпортованих товарів за заниженою вартістю, внаслідок чого державі заподіяно шкоду у розмірі 170 млн грн. Попередня правова кваліфікація злочину - ст. 364 КК України.

У рамках цього розслідування детективи ініціювали накладення арешту на 450 млн грн компаній-учасниць схеми.

Як наголошується в прес-релізі, в листопаді 2017 року кінцевий бенефіціар зазначених компаній запропонував детективам НАБУ неправомірну вигоду в розмірі $800 тис., щоб ті припинили розслідування і передали кримінальне провадження для подальшого досудового розслідування іншому правоохоронному органу. Його було викрито "на гарячому", а обвинувальний акт вже направлено до Печерського районного суду міста Києва в липні 2018 року.

"За два роки розслідування детективи НАБУ провели необхідні слідчі дії для встановлення всіх обставин скоєння злочину і зібрали велику кількість доказів. Однак що ближче детективи підходили до фінішної прямої, то відвертішими були спроби усунення їх від цієї справи", - зазначили в Бюро.

24 травня справу було передано до Державного бюро розслідувань (ДБР), однак генпрокурор наприкінці червня скасував це рішення.

Водночас, як наголосили в НАБУ, 15 серпня 2019 року генпрокурор "з незрозумілих підстав і без вивчення матеріалів кримінального провадження раптово передав справу, змінивши підслідність, в Національну поліцію України".

"Отже, Юрій Луценко в результаті зробив те, чого домагався пропозицією неправомірної вигоди детективам НАБУ кінцевий бенефіціар компаній, що фігурують у розслідуванні", - наголошується в прес-релізі.

НАБУ стверджує, що генпрокурор вже не вперше приймає рішення про визначення підслідності розслідувань НАБУ іншими органами всупереч закону. "Так, 19 липня 2019 року він передав справу про заволодіння $20 млн державного АТ "Ощадбанк", в рамках якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, слідчим Національної поліції України", - зазначено в повідомленні.

НАБУ вважає, що такі рішення генерального прокурора ставлять під загрозу можливість притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності. Адже навіть у разі направлення слідчими Національної поліції України обвинувальних актів у цих справах до суду, всі зібрані докази можуть бути визнані неприпустимими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА