16:27 17.08.2019

У рамках справи "чорних" реєстраторів у Києві, області та Херсоні провели 30 обшуків

3 хв читати
У рамках справи "чорних" реєстраторів у Києві, області та Херсоні провели 30 обшуків

Правоохоронці в рамках розслідування кримінального провадження про діяльність злочинної групи, що організувала схему заволодіння нерухомим майном, яке перебувало в державній, комунальній і приватній власності, затримали в суботу сімох осіб, а також провели 30 обшуків, зокрема в судах і за місцем проживання кількох суддів.

Як повідомила прес-служба прокуратури Києва, згідно з матеріалами слідства, у 2017-2019 роках учасники злочинної групи з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заволоділи земельними ділянками, житловими і нежитловими приміщеннями на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

З метою приховування незаконного походження майна учасники організації шляхом подання позовних заяв з використанням завідомо підроблених документів (договорів позики тощо), за сприяння суддів у Донецькій та Херсонській областях отримували позитивні рішення у цивільних справах, на підставі яких реєстрували нерухоме майно. В результаті право власності на десятки об'єктів нерухомості переходило до фіктивних власників.

У прокуратурі зазначили, що загалом за результатами спецоперації сімох людей – трьох організаторів і чотирьох виконавців - затримано в порядку ст. 208 КПК України. Серед затриманих - двоє адвокатів і колишній керівник органів юстиції Києва.

У суботу за місцем роботи та проживання фігурантів справи, а також у судах та за місцем проживання кількох суддів, було проведено 30 одночасних обшуків.

Слідчі дії проводяться на території Києва, Херсона та Київської області із залученням близько 90 людей особового складу. У фігурантів вилучено підроблені документи, штампи, печатки підприємств, гроші та інші речові докази.

Водночас, СБУ на своїй сторінці повідомила, що санкціоновані слідчі дії проводилися за місцем роботи та проживання фігурантів провадження у Києві, Київській, Херсонській та Донецькій областях.

За даними прокуратури Києва, наразі затриманим підготовлено повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене групою осіб), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України за встановленими збитками державі та територіальній громаді Києва в розмірі 121 млн грн, а також фізичній особі у розмірі 21 млн грн.

Раніше про зазначені затримання повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Як відомо, у липні президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про заходи з протидії рейдерству". Документ містить набір інструментів, які буде впроваджено для належного захисту власників бізнесу та протидії позбавлення їх майнових прав.

Так, указ зобов'язує забезпечити перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстрованих до 1 січня 2013 року в Держреєстрі земель.

Він також зобов'язує Кабінет міністрів упродовж трьох місяців розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо посилення гарантій захисту державою прав на нерухоме майно та їх обтяжень, захисту прав засновників юридичних осіб та протидію рейдерству.

Крім того, передбачається внести зміни до програмного забезпечення державних реєстрів, що суттєво зменшить ризики і частоту рейдерства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА