08:11 20.08.2019

Справу організованої групи закладників наркотиків і психотропів, яка працювала через інтернет-магазин, направлено до суду

3 хв читати
Справу організованої групи закладників наркотиків і психотропів, яка працювала через інтернет-магазин, направлено до суду

Прокуратура Харківської області направила до Фрунзенського районного суду міста обвинувальний акт стосовно організатора та членів групи, яка через інтернет-магазин торгувала наркотиками та психотропними речовинами.

"Перед судом постануть 6 жителів Харкова і області - 31-річний організатор "бізнесу", який вже мав судимість за вчинення злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, і 5 учасників організованої групи (трьом з них - 28 років, ще двом - 25 і 36 років)", - повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

За даними досудового розслідування, навесні 2018 минулого року організатор розмістив у мережі інтернет завуальоване оголошення, в якому пропонував працевлаштування за професією "кур'єр" на вигідних умовах, і створив сайт-форум для пошуку потенційних покупців наркотиків і прийому замовлень. У кожного з учасників організованої групи були свої обов'язки: одні отримували замовлення, інші - передавали наркотики і психотропи через схованки - "закладки".

Організатор закуповував оптові партії наркотиків і передавав так званим оптовим закладникам, які знаходили місця для товару, ховали наркотики і разом з координатами передавали роздрібним торговцям. Ті, знайшовши "закладку", фасували речовини на дози і робили свої схованки, фото яких з відповідними координатами в подальшому і потрапляли до замовника. Оператор приймав замовлення, перевіряв надходження коштів і передавав клієнтам інформацію про місця схованок з наркотиками.

Бізнес працював через інтернет, особистого спілкування не було. Замовлення брали через сайт-форум, місця схованок повідомлялися через інтернет-месенджери, гроші переводилися на електронні гаманці. Учасники групи отримували "зарплату" на банківську картку або через схованки готівкою.

Діяльність інтернет-магазину було припинено в лютому цього року.

Під час слідства було проведено 6 оперативних закупівель, а також встановлені адреси і місця "закладок".

В ході санкціонованих судом обшуків за місцями проживання фігурантів кримінального провадження виявлено та вилучено наркотичні засоби та психотропи у великих та особливо великих розмірах (героїн, амфетамін, "солі", канабіс тощо), пристосування для їх вживання, ваги, пакувальний матеріал, банківські картки, гроші, а також системний блок, на якому фахівці кіберполіції виявили фотоматеріали із зображенням місць схованок наркотиків.

Організатору бізнесу повідомили про підозру за ч 1 ст. 255, ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України (створення злочинної організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів і керівництво нею; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини і наркотичних засобів, вчинених за попередньою змовою групою осіб; незаконне зберігання з метою збуту особливо небезпечної психотропної речовини і наркотичних засобів в особливо великих розмірах, вчинене у складі злочинної організації).

Чотирьом учасникам (36, 25 і двом чоловікам 28 років) інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України (участь у злочинній організації та участь у злочинах, вчинюваних нею; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини і наркотичних засобів; незаконне зберігання з метою збуту особливо небезпечної психотропної речовини і наркотичних засобів в особливо великих розмірах , вчинене злочинною організацією).

Ще одному учаснику організованої групи - 25-річному харків'янину - за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 307 КК України (участь у злочинній організації та участь у злочинах, вчинюваних нею; незаконне придбання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечної психотропної речовини і наркотичних засобів, вчинені у складі злочинної організації).

Максимальна санкція статей передбачає покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА