12:52 22.08.2019

Новгород-Сіверська міськрада відмовилася демонтувати мозаїчні зображення Леніна та Сталіна з водонапірної башти в центрі міста

2 хв читати

Новгород-Сіверська міська рада Чернігівської області відмовилася погоджувати демонтаж мозаїчних зображень Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщених на водонапірній башті в центрі міста.

Зокрема, на останнє засідання Новгород-Сіверської міськради виносилося питання про демонтаж відповідних мозаїчних зображень відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", але тільки кілька депутатів проголосували "за", у зв'язку з чим рішення не було ухвалено.

"Наразі під час розслідування кримінального провадження вирішується питання про призначення мистецтвознавчої експертизи з метою встановлення, чи є зазначені мозаїчні зображення пам'ятками або пам'ятними знаками, які підлягають демонтажу", - повідомляла прес-секретар прокуратури Чернігівської області Тетяна Похилько, коментуючи рішення міськради в ефірі телеканалу "UA: Чернігів".

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній башті 1901 року поряд із базарним майданом.

Український інститут національної пам'яті (УІНП) констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму й підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще у 2017 році. Також інститут звернувся до Генпрокуратури та Нацполіції з проханням розслідувати наявність портретів у місті.

Пізніше у вересні 2018 року прокуратура Чернігівської області відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгород-Сіверському. Також прокуратура направила листа до міськради з пропозицією виконати демонтаж цих портретів.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ні пам'ятками, ні пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений у жодному нормативно-правовому акті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА