19:52 22.08.2019

У Міноборони запропонували закупити "нормальний метал у виробника" для розблокування контракту на бронемашини для ЗСУ

3 хв читати
У Міноборони запропонували закупити "нормальний метал у виробника" для розблокування контракту на бронемашини для ЗСУ

Проблему складання корпусів БТР-4 для потреб Збройних сил України через розбіжність стандартизації броні можна вирішити безпосередньою закупівлею бронесталі у фінського виробника, вважають у Міністерстві оборони України.

Як розповів заступник начальника Управління військових представництв Міністерства оборони Дмитро Колесник на брифінгу в Києві в четвер, на сьогодні за контрактом на складання 45 БТР-4 ще не складено жодного корпусу бронемашини.

За його словами, комісії встановили, що із 40 листів бронесталі ідентифікуються лише 30. "Лише 30 марковані належним чином. А на деяких листах є подвійне маркування, деякі листи зовсім не ідентифікуються", - сказав представник Міноборони.

Колесник наголосив: "Вихід із нинішньої ситуації є, він лежить на поверхні. По-перше, потрібно закупити дійсно нормальний метал у виробника".

При цьому він звернув увагу на те, що, як правило, виробники бронетехніки намагаються закуповувати метал однієї плавки, в цьому випадку в 40 листах міститься 16 різних видів плавки.

"Я не кажу, що це не фінська сталь, не виробництво... Просто необхідно знайти вихід з цієї конфліктної ситуації. І спершу необхідно закупити дійсно метал - броньовану сталь компанії Miilux", - підсумував заступник начальника Управління військових представництв Міноборони.

Як повідомлялося, на початку червня прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що військова прийомка МОУ на ХКБМ ім. Морозова блокує постачання до ЗСУ нових БТР-4 у комплектації країн НАТО: БТР-4 на 40% складається з комплектуючих виробництва країн НАТО і ЄС, а їхніх сертифікатів якості військова прийомка не визнає. В "Укроборонпромі" наголошували, що "інцидент із БТР-4" ставить під загрозу практично всі сучасні розробки озброєнь і військової техніки (ОВТ) національного ОПК, зокрема його приватний сегмент, оскільки нове українське ОВТ створюється на основі міжнародних стандартів ЄС і НАТО.

У прес-службі держконцерну пояснювали, що, на думку чиновників Міноборони, оскільки в хімічному складі закупленої в ЄС для БТР-4 фінської бронесталі Miilux Protection 500 виявлено більше сірки та фосфору, ніж визначено стандартами ГОСТ часів СРСР, її неможливо використовувати для БТР-4.

Водночас в "Укроборонпромі" зазначали, що фінська Miilux Protection 500, яка використовується в 40 країнах і має сертифікати якості ЄС, а також стандарту НАТО STANAG, виявилася непридатною для БТР-4 тільки в 2019 році - у 2016 році на потужностях ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (ЛКМЗ) індустріальної групи "УПЕК" з неї було виготовлено партію БТР-4, які успішно пройшли всі випробування і були поставлені раніше в армію.

В "Укроборонпромі" також оприлюднили офіційні протоколи випробувань і підтверджувальні документи на європейську броню, а також уточнювали: на сьогодні з фінської бронесталі приватні українські зброярі виробляють бронемашини "Козак" і "Варта", що постачаються армії. "Цю саму фінську бронесталь застосовують для бронювання машин нового протикорабельного ракетного комплексу "Нептун", - акцентують у дежконцерні.

БТР-4 розробки ХКБМ ім. Морозова - це одна з найновіших серійних бойових машин, яку успішно використовують українські військові на Донбасі з 2014 року. БТР-4 об’єднав у собі потужний захист, німецький двигун, швидкострільну автоматичну 30-міліметрову гармату, високоточну ракетну зброю, цифрові системи управління, наведення, навігації та зв’язку. Модифікації БТР-4, зокрема БТР-4Е і БТР-4МB1 з посиленим за стандартами НАТО захистом, раніше вже викликали підвищений інтерес партнерів України з ВТС на зовнішніх регіональних ринках озброєнь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА