20:11 22.08.2019

ULA вивела на орбіту супутник GPS новітнього покоління в інтересах Повітряних сил США

2 хв читати
ULA вивела на орбіту супутник GPS новітнього покоління в інтересах Повітряних сил США

Ракета-носій Delta IV у четвер успішно вивела на орбіту другий супутник системи глобального позиціонування третього покоління GPS III для Повітряних сил США, повідомила компанія United Launch Alliance.

Старт ракети-носія Delta IV із супутником Magellan компанія здійснила з 37-го космічного пускового комплексу авіабази Повітряних сил США на мисі Канаверал (штат Флорида) о 9:06 за східним часом США (16:06 за к. ч.). Через 1 годину 55 хвилин після запуску супутник було виведено на еліптичну орбіту з висотою 20 тис. км в апогеї та 1,2 тис. км у перигеї.

United Launch Alliance - спільне підприємство корпорацій Boeing та Lockheed Martin, яке здійснює запуски в інтересах Пентагону та американського розвідувального співтовариства.

Апарат GPS III вагою 3,8 тонни стане черговим елементом у планованому орбітальному угрупованні із 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово мають замінити застарілі супутники, які нині забезпечують сигнал GPS у всьому світі.

Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дають змогу визначати місце розташування цивільних об'єктів утричі точніше, ніж використовувані нині супутники, в яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об'єктів буде ще вищою.

Водночас GPS III має значно поліпшені можливості боротьби з перешкодами порівняно з більш ранніми апаратами. Вони будуть увосьмеро більш захищеними від придушення противниками США.

Нині послугами системи GPS, оператором якої є Повітряні сили США, користуються понад 4 млрд людей у світі.

Нові супутники створює корпорація Lockheed Martin. Вартість одного апарата становить $577 млн, термін його експлуатації - 15 років.

Перші десять апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, решту 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 по 2034 роки. Оновлювана система повнофункціонально розпочне роботу не раніше за 2022 рік через затримку в модернізації наземних систем управління супутниками.

Перший супутник GPS III було виведено на орбіту 23 грудня минулого року за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX, яка виграла тендер на запуск п'яти з перших шести апаратів цього типу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА