07:28 29.08.2019

Рада 9-го скликання в четвер починає свою роботу, перед цим нардепи приймуть присягу

3 хв читати
Рада 9-го скликання в четвер починає свою роботу, перед цим нардепи приймуть присягу

Народні депутати, обрані на позачергових парламентських виборах, складуть присягу і зберуться на першу сесію Верховної Ради 9-го скликання в четвер, 29 серпня.

Як очікується, о 10:00 розпочнеться урочисте прийняття присяги. Згідно з регламентом перше засідання відкриває найстарший за віком член парламенту. Він же зачитує текст присяги.

Після цього парламентарії, скріпивши тексти присяги підписами, передадуть їх в апарат і отримають посвідчення, депутатські значки, картки для голосування.

О 13:00, як очікується, відкриється перша сесія новообраної Ради.

Згідно з порядком денним засідання, який сформувала група з його підготовки, в першу чергу народні депутати займуться організаційними питаннями - сформують тимчасову президію Ради. Потім прем'єр-міністр України Володимир Гройсман оголосить про складання повноважень Кабінетом міністрів перед новою Верховною Радою.

Після цього будуть сформовані депутатські фракції і групи. Далі буде вирішено питання про коаліцію депутатських фракцій (депутатської фракції, яка має права коаліції).

Буде обрано Рахункову комісію парламенту, голову, першого заступника і заступника голови Верховної Ради.

Далі нардепи заслухають позачергове послання президента України Володимира Зеленського про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Потім буде запропонований до розгляду законопроект про внесення змін до ст. 80 Конституції України про недоторканність народних депутатів (№7203).

Після цього Верховна Рада планує призначити прем'єр-міністра України, міністра оборони, міністра закордонних справ, сформувати склад Кабінету міністрів України.

Далі депутати мають намір вирішити питання про перелік, склад і предмети ведення парламентських комітетів, обрати їх голів, перших заступників, заступників, секретарів та членів.

Також нардепи збираються звільнити главу Служби безпеки України і призначити нового керівника відомства, вирішити питання про надання згоди на звільнення з посади президентом генерального прокурора України і призначення нового генпрокурора.

Потім депутати розглянуть питання про погоджувальну раду депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді 9-го скликання і про календарний план роботи другої сесії нового парламенту.

Напередодні першого засідання Ради-9 Центральна виборча комісія України завершила реєстрацію народних депутатів України, обраних на позачергових парламентських виборах 21 липня.

Вибори до Верховної Ради відбулись за змішаною системою: половина з 450 народних депутатів обирається за партійними списками, інша половина - за мажоритарними округами. Вони не відбулися на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу, в зв'язку з чим парламент нового скликання буде не повністю укомплектований, як і попередній.

Всього в ньому працюватимуть 424 народних депутати.

За результатами позачергових парламентських виборів, партію "Слуга народу" у Верховній Раді IX скликання представлятиме 254 депутати (обраних, як за партійним списком, так і в мажоритарних округах), 43 - "Опозиційну платформу - За життя" (ОТЗЖ), - 26 - "Батьківщину", 25 - "Європейську солідарність", 20 - "Голос", 6 - партію "Опозиційний блок", по одному - "Свободу", "Самопоміч", партії "Біла Церква разом" і "Єдиний центр", також у парламенті буде 46 самовисуванців.

З огляду на те, що у "Слуги народу" буде щонайменше 254 народних депутати, фракція цієї політичної сили матиме права коаліції.

Представники цієї партії напередодні початку роботи парламенту озвучували пріоритетні питання, які Верховна Рада повинна буде врегулювати.

Серед них - зняття недоторканності з народних депутатів, повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, звуження переліку справ, підсудних Вищому антикорупційного суду, перезапуск Національного агентства з запобігання корупції, створення Служби фінансових розслідувань, проведення податкової амністії.

Претендент на посаду голови фракції "Слуги народу" Давид Арахамія анонсував запуск системи "Великий брат" для виявлення аномалій при голосуванні народних депутатів, щоб запобігати політичній корупції в парламенті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА