08:26 04.09.2019

РФ та Україна можуть розпочати обмін ув'язненими 7 вересня

2 хв читати
РФ та Україна можуть розпочати обмін ув'язненими 7 вересня

Процес взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією, можливо, буде запущено до кінця цього тижня, повідомили "Інтерфаксу" в середу два дипломатичних джерела.

"Обмін може розпочатися до кінця тижня, ймовірна дата - 7 вересня", - сказало "Інтерфаксу" дипджерело.

Водночас інше дипджерело, підтвердивши, що звільнення заплановано на суботу, зазначило, що домовленості мають попередній характер.

"Поки що досягнуто лише рамкових домовленостей. Остаточно дату й умови обміну сторони узгодять у середині тижня", - сказав він.

Президенти Росії та України Володимир Путін і Володимир Зеленський двічі під час телефонних розмов обговорювали ситуацію з утримуваними особами. Розмови відбулися 12 липня і 7 серпня.

У середині липня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова обмінялася з уповноваженим з прав людини в Росії Тетяною Москальковою списками ув'язнених у Росії та Україні, домовилися про допомогу їм. У списку від українського омбудсмена значилося 150 осіб, у списку російського омбудсмена - 34.

Пізніше прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган сказала про підготовку обміну "35 на 35".

П'ятьох засуджених у РФ українців Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха й Олександра Кольченка було доправлено з колоній до СІЗО "Лефортово", повідомив 20 серпня "Меморіал". Пізніше цю інформацію підтвердив відповідальний секретар Громадської спостережної комісії Іван Мельников.

"Щодо етапованих до Москви п'яти засуджених вирішується питання про видачу їх Україні для відбування покарання, призначеного судами в РФ", - сказало обізнане джерело "Інтерфаксу".

Про те, що 29 серпня було доправлено до Москви й українського режисера Олега Сенцова, засудженого за звинуваченням у тероризмі, "Інтерфаксу" повідомило інформоване джерело. А Мельников повідомив, що до СІЗО "Лефортово" доставили засудженого в Росії за шпигунство українця Романа Сущенка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА