12:06 05.09.2019

Суд звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха

5 хв читати
Суд звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха

Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою бойовику "ДНР" Володимиру Цемаху, який перебуває під арештом у Києві і якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, що володіє важливою інформацією у справі.

"Апеляційну скаргу підозрюваного Цемаха Володимира Борисовича задовольнити. Постанову судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2019 р. про продовження підозрюваному Цемаху Володимиру Борисовичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 20 жовтня 2019 р. включно скасувати", - зачитав постанову головуючий суддя після повернення колегії суддів з нарадчої кімнати в четвер удень.

Отже, апеляційна інстанція скасувала рішення Шевченківського районного суду міста Києва про продовження Цемаху запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 20 жовтня 2020 року.

Водночас суд застосував до Цемаха запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання і звільнив його з-під варти в залі суду.

"Застосувати до підозрюваного Цемаха Володимира Борисовича запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Звільнити Цемаха Володимира Борисовича в залі суду негайно", - зачитав постанову головуючий суддя.

Згідно з постановою, на Цемаха терміном на 60 днів покладено такі зобов'язання: прибувати на виклики слідчого, до суду, до прокурора; не виходити без дозволу слідчого, прокурора, суду з населеного пункту, в якому він проживає і перебуває; повідомляти слідчому, прокурору або суду про зміну місця свого проживання і роботи.

"Роз'яснити підозрюваному Цемаху Володимиру Борисовичу, що в разі невиконання зазначених зобов'язань до нього може бути застосована більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути покладено грошове стягнення розміром від 0,25 мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати", - додав суддя.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Водночас керівник групи прокурорів Олег Пересада заявив у коментарі журналістам після засідання суду, що клопотав про тримання Цемаха під вартою, оскільки вважає, що його життю може загрожувати небезпека з огляду на те, що Росія "досить жорстоко поводиться з небезпечними для себе особами".

При цьому, відповідаючи на запитання, керівник групи прокурорів заявив, що прокуратура не має інформації про можливе залучення Цемаха до процесу взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та Росією.

"Я не можу коментувати питання обміну, оскільки до мене, як до керівника групи прокурорів у кримінальному провадженні стосовно Цемаха, ніякої офіційної інформації про його обмін не надходило", - сказав Пересада.

Як повідомлялося, авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

Причини катастрофи розслідує Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії. У вересні 2016 року JIT оприлюднила висновки, що лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Буку". За даними JIT, це ракетна установка російської 53 зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

Згідно з оприлюдненою JIT інформацією, цих чотирьох осіб буде оголошено в міжнародний розшук і притягнуто до відповідальності за аварію рейсу MH17 та загибель усіх пасажирів за статтями 168 і 289 Кримінального кодексу Нідерландів. Прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, який очолює JIT, повідомив журналістам, що процес стосовно них розпочнеться 9 березня 2020 року в суді Гааги. "Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був такий, ми все одно переслідуватимемо їх за збиття МН17", - наголосив Вестербеке.

Про Володимира Цемаха активно писали російські ЗМІ на початку липня 2019 року. Повідомлялося, що українські спецслужби нібито зуміли таємно вивезти з окупованого Сніжного (Донецька обл.) на підконтрольну Києву територію України "колишнього начальника ППО Слов'янської бригади" Цемаха як свідка у справі знищенні авіарейсу MH17 ракетою з російської ЗРК "Бук". Повідомлялося також, що український суд заарештував Цемаха. Офіційних коментарів української сторони із цього приводу не було.

Водночас 30 липня прес-служба Київського апеляційного суду повідомила, що суд залишив без задоволення апеляційну скаргу захисту підозрюваного у створенні терористичної групи бойовика "ДНР" Володимира Цемаха. Колегія суддів розглянула скаргу, подану стороною захисту на рішення судді Шевченківського райсуду Києва від 29 червня, що застосував до Цемаха запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб - до 25 серпня включно.

У прес-службі Київського апеляційного суду нагадали, що Цемаха підозрюють у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або терористичної організації) КК України.

Водночас інтернет-видання "Факты" наводило слова прокурора Олега Пересади, який у суді заявив про те, що Цемах стане свідком на міжнародному процесі у справі про знищення MH17. За словами прокурора, відповідно до міждержавної угоди між Україною та Нідерландами, Цемах надасть свідчення на відеоконференції. "Це буде по відеозв'язку. Так прописано в цій угоді", - наводить видання слова Пересади. Він повідомив, що, окрім Цемаха, свідчитиме на процесі також "екс-начштабу Міноборони ДНР" Дмитро Купріян (позивний "Батя"). Тоді прокурор зазначив, що і Цемах, і Купріян мають у справі статус свідків.

3 вересня Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії бойовика "ДНР" Цемаха, оскільки він проходить підозрюваним у справі про знищення MH17, йдеться в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети NRC Handelsblad.

"У цьому листі Вестербеке пише, що "на підставі інформації, що нещодавно з'явилася", голландська прокуратура розглядає Цемаха як підозрюваного. Вестербеке пише, що наразі не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами", - йдеться в статті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА