15:50 05.09.2019

Правдиву інформацію людям в ОРДЛО поки що можна доносити лише через "сарафанне радіо" - правозахисники

3 хв читати
Правдиву інформацію людям в ОРДЛО поки що можна доносити лише через "сарафанне радіо" - правозахисники

 Єдиний спосіб донести правдиву інформацію населенню на тимчасово окупованих територіях Луганській і Донецькій областях про реальну ситуацію в Україні – "сарафанне радіо", вважає координатор адвокатського спрямування благодійного фонду "Право на захист" Дарина Толкач.

"На окупованих територіях не працюють ЗМІ проукраїнської спрямованості. Немає українських теле- і радіоканалів, і, на жаль, ми не маємо можливості адекватно інформувати людей про реальну ситуацію на підконтрольній уряду території... Єдиний спосіб донести інформацію - це створити умови, за яких працюватиме так зване "сарафанне радіо", - сказала Толкач на презентації моніторингового звіту Східної правозахисної групи "ЗМІ та пропаганда РФ в ОРДЛО (листопад 2018 року - липень 2019 року)" в четвер у Києві.

На думку Толкач, поки що тільки в такий спосіб можна буде доносити людям, які проживають на окупованих територіях, що Україна продовжує боротися за захист прав цих людей, бореться за повернення окупованих територій.

За словами директора Східної правозахисної групи Віри Ястребової, щоб говорити про інтеграцію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей в Україну та про повернення контролю над ними, треба розуміти, що нині відбувається там, "де бойовики не тільки зі зброєю в руках тероризують населення, а і впливають на свідомість громадян за допомогою жорсткої та цинічної пропаганди".

Вона наголосила, що проведений аналіз дає змогу говорити, що ЗМІ на окупованій території "формують ненависть до України, до європейської громадськості, до європейських цінностей ... і створюють "образ друга та сім'ї в особі Російської Федерації".

За словами Ястребової, автори звіту вивчили відкриті джерела ЗМІ ОРДЛО - газети, інтернет-видання і провели опитування жителів на окупованих територіях.

"Інформаційна війна проти України триває безперервно. Жителі ОРДЛО зазнають інформаційної пропаганди через місцеве телебачення, газети, журнали, радіо, при цьому всі ЗМІ орієнтовані на РФ", - ідеться у звіті.

Автори дослідження зазначають, що жителі ОРДЛО вважають інформацію в ЗМІ, доступних на тимчасово окупованій території, єдиною правдивою, а доступ до українських, європейських та світових ЗМІ у них обмежений.

"Під час проведення інтерв'ю ... і контент-аналізу газетних статей і телевізійних сюжетів інформаційно-аналітична група СПГ виявила взаємозв'язок між темами в ЗМІ ОРДЛО та настроєм громадської думки на території ОРДЛО - значна частина респондентів саме після повідомлень про "агресію з боку українських карателів" і "демонстрації результатів ушкоджень" змінила на гірше своє ставлення до України", - наголошується у звіті.

У звіті також зазначається, що одним із напрямів щодо формування негативного ставлення населення ОРДЛО до України є публікації про нібито небажання українського уряду дотримуватися Мінських угод.

Автори звіту також констатують, що ЗМІ ОРДЛО активно використовують члени незаконних збройних формувань для залучення до своїх лав нових учасників, при цьому формуючи в потенційних кандидатів "образ захисника Батьківщини".

Для звіту було проаналізовано 136 випусків друкованих ЗМІ ОРДЛО, проведено 159 інтерв'ю з журналістами місцевих видань і людьми, котрі проживають на території ОРДЛО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА