12:07 06.09.2019

Порошенко не прибув до ДБР на допит через невчасне вручення повістки - адвокат

2 хв читати

Адвокат п'ятого президента України, народного депутата Петра Порошенка Ігор Головань пояснює, що в п'ятницю Порошенко не прийшов на допит до Державного бюро розслідувань (ДБР) через те, що повістку на слідчі дії було вручено несвоєчасно.

"Відповідно до закону повістка вручається за три дні до дати явки... перший день не враховується. Якщо повістка датована 3-м числом, а виклик на 6-те, то триденний термін порушується... Тому я сьогодні прийшов, офіційно подав відповідний документ, написав, що повістка з порушенням встановлених законодавством термінів, а це є поважною причиною неявки", - розповів адвокат журналістам після відвідування ДБР.

Що стосується кримінального провадження, в рамках якого Порошенка було викликано на допит у п'ятницю, то, за словами Голованя, "мало йтися про втручання в діяльність судових органів", це пов'язано із заявою суддів Окружного адміністративного суду Києва "з нібито ухваленням рішення щодо ПриватБанку".

"Абсурдність ситуації в тому... що йдеться про скликання РНБО того самого дня, коли було оголошено рішення, тобто ні вплинути на рішення суду, ні перешкодити чомусь неможливо було апріорі", - сказав адвокат.

Він наголосив, що вважає це політичним переслідуванням Порошенка.

"Це п'яте провадження, в якому його (Порошенка) було викликано як свідка. Але викликано з порушенням вимог закону", - пояснив адвокат.

Головань не уточнив, чи відбудеться допит 10 вересня.

Водночас народний депутат VIII скликання Тетяна Чорновол, яка раніше повторно направляла заяви до ДБР з проханням відкрити кримінальні провадження стосовно колишнього заступника глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрія Портнова, повідомила журналістам: "ДБР відмовляється відкривати кримінальні справи проти Портнова, абсолютно ігноруючи заявників".

Вона нагадала, що внесла заяви 3 вересня, і їх мали зареєструвати протягом 24 годин.

"Вони посилаються на те, що розглянули мої заяви, але не знайшли там складу правопорушення", - сказала Чорновол.

Тобто, за її словами, відомості не було внесено до ЄРДР, відповідно, інформацію, викладену в заявах, ДБР не могло перевірити.

Раніше в п'ятницю директор ДБР Роман Труба повідомив, що Порошенко знову не прибув на допит. За його словами, слідчі хотіли отримати свідчення Порошенка в кримінальному провадженні щодо можливого втручання в діяльність суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА