13:10 10.09.2019

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова

3 хв читати
Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення Харківської міської ради про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

"Адміністративний позов.... про визнання протиправним та скасування рішення - задовольнити. Визнати протиправним та скасувати рішення Харківської міської ради Харківської області 27 сесія 7 скликання від 19 червня 2019 №1667/19", - йдеться в рішенні судді Олександра Тітова, оприлюдненому на сайті Єдиного держреєстру судових рішень.

Як наголошується в повідомленні, у такий спосіб суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична Сокира".

У мотивувальній частині документа зазначено, що під час ухвалення рішення міськради було порушено процедуру. Зокрема, не було проведено громадське обговорення запропонованого перейменування проспекту, як це передбачено законом "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій". Крім того, міськрада не надала суду доказів того, що проект рішення було оприлюднено не пізніше ніж за 20 днів до проведення сесії, як того вимагає закон "Про доступ до публічної інформації".

"З огляду на норми закону України "Про доступ до публічної інформації", закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", регламенту Харківської міської ради сьомого скликання, фактичних обставин справи, представлених доказів, суд вважає, що рішення... Харківської міської ради... було ухвалено з порушенням порядку та підлягає скасуванню", - йдеться в рішенні судді Тітова.

Повний текст рішення було ухвалено 5 вересня, а оприлюднено на сайті єдиного держреєстру судових рішень 9 вересня.

На рішення суду може бути подано апеляцію.

Як повідомлялося, 19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова. На підтримку такого рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Того самого дня за пропозицією віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка Кабінет Міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.

20 червня поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Раніше, у травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова та прибрати з пл. Свободи волонтерський намет "Усе для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами у вересні 2014 року.

Того самого дня Геннадій Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити усе від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня обидві петиції набрали понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА