13:37 10.09.2019

Порошенко у свідченнях ДБР заявив про відсутність підстав для відкриття провадження щодо призначення членів ВРП - адвокат

3 хв читати

 Адвокат п'ятого президента України, народного депутата (фракція "Європейська солідарність") Петра Порошенка Ігор Головань оприлюднив свідчення свого клієнта у кримінальному провадженні за фактом можливого захоплення державної влади та невиконання рішення суду під час проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

У своєму блозі на сайті інтернет-видання "Українська правда" Головань нагадав, що Порошенка періодично викликають до Державного бюро розслідувань (ДБР) як свідка.

В оприлюдненому тексті особистих свідчень Порошенка йдеться про кримінальне провадження №62019000000000753, зареєстроване за фактом можливого захоплення державної влади та невиконання рішення суду під час проведення конкурсу з добору кандидатів для здійснення президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя і призначення членів Вищої ради правосуддя (за ч. 3 ст.109, ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу України).

"Стосовно кримінального провадження заявляю, що воно було розпочато за умови відсутності події кримінальних правопорушень. Правові підстави для негайного закриття кримінального провадження детально наведено в заявах мого адвоката Ігоря Голованя, поданих слідчому та прокурору", - йдеться у свідченнях Порошенка.

Він також констатує, що не скоював жодних порушень законодавства України та об'єктивно не має інформації "про неіснуючі та вигадані заявником (колишній заступник глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов - ІФ) злочини".

"Вигадані заявником звинувачення є абсурдними, оскільки неможливо звинуватити президента в узурпації повноважень, які, за Конституцією, належать йому самому. Призначення членів Вищої ради правосуддя є конституційним правом і обов'язком президента України", - наголосив Порошенко.

Він нагадав, що 30 квітня 2019 року спивав термін повноважень призначених за квотою президента членів ВРП. 11 березня він підписав указ з питань проведення відкритого конкурсу з відбору кандидатів для призначення членів ВРП, і конкурсна комісія відібрала чотирьох осіб: Михайла Ісакова, Андрія Василенка, Костянтина Красовського та Олександра Сасевича.

Порошенко продовжив: "8 травня 2019 року для забезпечення виконання конституційного обов'язку щодо призначення членів Вищої ради правосуддя було видано Указ про внесення змін до Указу від 11 березня 2019 р. Указ надійшов на підпис через приймальню, хто був фактичним виконавцем – мені невідомо. 13 травня 2019 року, реалізуючи свої конституційні повноваження та виконуючи конституційний обов'язок як президент України, з визначених конкурсною комісією осіб я призначив Ісакова та Василенка членами Вищої ради правосуддя. Ісаков та Василенко склали присягу в моїй присутності".

Він також зазначив, що п. 1 ч. 3 ст. 151 Кодексу адміністративного судочинства прямо забороняє забезпечувати позов шляхом, зокрема, зупинення актів президента і встановлення для нього заборони або обов'язку здійснювати певні дії. "Тому не існувало і не могло існувати жодного судового рішення, що будь-яким чином могло б обмежити право президента України призначати членів Вищої ради правосуддя", - додав Порошенко.

Як повідомлялося, наприкінці травня Портнов повідомив, що ДБР розпочало розслідування факту захоплення п'ятим президентом Порошенком державної влади та невиконання рішення суду під час призначення членів ВРП. Портнов оприлюднив скан-копію офіційної відповіді ДБР на його ім'я від 28 травня наступного змісту "Повідомляємо, що за результатами розгляду Вашого звернення до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.05.2019 внесено відомості за №№62019000000000753, 62019000000000754 про вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109, ч. 3 ст. 382 КК України".

Так, в тексті кримінального провадження №62019000000000753 йдеться, що від Портнова надійшла заява про можливе вчиненням Порошенком та іншими особами "захоплення державної влади, що проявилося в неправомірному впливі на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя, в період березня-травня 2019 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА