17:21 10.09.2019

Помпео: США відріжуть Тегерану всі шляхи до ядерної зброї

2 хв читати
Помпео: США відріжуть Тегерану всі шляхи до ядерної зброї

 Держсекретар США Майк Помпео припустив у вівторок, що Іран може провадити "незадекларовану ядерну діяльність".

"Недостатньо повна співпраця іранського режиму з МАГАТЕ викликає питання щодо можливих незадекларованих ядерних матеріалів або незадекларованої діяльності. Це вписується в 40-річну іранську схему брехні", - написав Помпео у своєму акаунті у Twitter.

"Але світ не піймається на цей гачок. Ми відріжемо режиму всі шляхи до ядерної зброї", - зазначив держсекретар США.

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в понеділок заявив про знищення Іраном таємного ядерного об'єкта після того, як про нього стало відомо ізраїльській стороні. За словами Нетаньягу, об'єкт розміщувався в місті Абаді в провінції Фарс і був знищений у якийсь проміжок часу з кінця червня по кінець липня 2019 року. Ізраїльський прем'єр стверджував, що Іран проводив на цьому об'єкті випробування з метою розробки ядерної зброї.

Минулої суботи Іран оголосив, що перейшов до третього етапу скорочення зобов'язань за Спільним всеосяжним планом дій щодо іранської ядерної програми (СВПД).

Іран і "шістка" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) зтвердили 14 липня 2015 року у Відні після десяти років переговорів. Угода покликана гарантувати виключно мирний характер іранської ядерної програми в обмін на зняття з Тегерана всіх міжнародних і односторонніх санкцій. 18 жовтня СВПД набув чинності.

Однак у травні 2018 року США в односторонньому порядку оголосили про вихід з СВПД і відновили жорсткі санкції проти Ірану, зокрема повне ембарго на експорт іранської нафти, доходи від якої мають ключове значення для економіки Ісламської республіки.

8 травня цього року Тегеран оголосив про перший етап скорочення зобов'язань за СВПД, давши "євротрійці" – Великій Британії, Франції та ФРН 60 днів, щоб задовольнити його економічні інтереси. Через 60 днів, 7 липня, Іран розпочав другий етап скорочення, надавши ще 60 днів для задоволення потреб Тегерана.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА