17:01 13.09.2019

Київ домагається відводу судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото"

3 хв читати
Київ домагається відводу судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото"

Україна подала клопотання про відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про "скіфське золото", повідомляє Міністерство юстиції країни.

Міністерству юстиції стало відомо про існування обставин у справі про повернення в Україну музейної колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі", які можуть свідчити про упередженість головуючого судді, котрий розглядає справу, й це викликає сумнів у його об'єктивності в розгляді справи, йдеться в повідомленні.

Так, суддя Апеляційного суду Амстердама протягом кількох років здійснював представництво інтересів російської компанії "Промнафтабуд" (рос. "Промнефтьстрой") у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС", тому фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь "Промнафтабуду". Крім того, представництво інтересів "Промнафтабуду" він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв.

Мін'юст повідомив, що за результатами розгляду цієї справи голландський суд відмовив у визнанні та зверненні до виконання на території Нідерландів рішення Московського арбітражного суду 2006 року про визнання ВАТ "НК "ЮКОС" банкрутом і продажу акцій голландської структури ВАТ "НК "ЮКОС" (Yukos Finance BV) компанії "Промнафтабуд".

Голландський суд визнав, що банкрутство ВАТ "НК "ЮКОС" сфабрикувала російська влада з порушенням фундаментальних засад права.

Зважаючи на ці обставини, 6 вересня поточного року держава Україна звернулася до судді з клопотанням про самовідвід і водночас просила відреагувати на це клопотання до 11 вересня.

"12.09.2019 секретар суду повідомив державі Україна, що головуючий суддя не бачить підстав для самовідводу. 13.09.2019 держава Україна подала клопотання про відвід судді до Апеляційного суду Амстердама", - йдеться в повідомленні Мін'юсту.

Як повідомлялося, виставку "Крим – золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона було сформовано з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію.

За словами колишнього міністра юстиції України Павла Петренка, на території Королівства Нідерланди розташовані понад 565 музейних предметів колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" з Музейного фонду України. Переважно це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції - EUR10 млн.

У Мінкультури РФ у вересні 2014 року заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернено до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", в Інтерпол направлено документи для оголошення заарештованого майна в міжнародний розшук.

Окружний адміністративний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" має бути повернено в Україну.

В Апеляційному суді Амстердама 11 березня 2019 року розпочалися слухання справи щодо повернення в Україну "скіфського золота".

У липні Апеляційний суд Амстердама попросив додаткову інформацію щодо спору України та музеїв Криму за "скіфське золото", остаточне рішення може бути ухвалене через 6-9 місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА