20:02 16.09.2019

Жертвою перестрілки таджицьких і киргизьких прикордонників став один військовослужбовець

3 хв читати
Жертвою перестрілки таджицьких і киргизьких прикордонників став один військовослужбовець

Киргизький прикордонник загинув в результаті перестрілки на кордоні з Таджикистаном, повідомили "Інтерфаксу" в понеділок у Державній прикордонній службі (ДПС) Киргизстану.

"Таджицька сторона першою застосувала зброю, обстріляно киргизький прикордонний пост Максат, а потім тимчасовий прикордонний пост Сай в Лейлекському районі Баткенської області. За попередніми даними, загинув один військовослужбовець ДПС Киргизії", - повідомили в прикордонній службі.

У відповідь киргизькі прикордонники так само відкрили вогонь по таджицькій території, зазначили в ДПС.

За даними прес-служби, наразі перестрілку припинено.

Джерело в уряді Киргизстану уточнило "Інтерфаксу", що, за попередніми даними, таджицькі прикордонники стріляли в вишку на киргизькій заставі з міномета.

За його словами, місцева влада евакуює населення з прикордонних з Таджикистаном сіл.

"Причиною виникнення інциденту стало те, що громадяни Таджикистану почали проведення будівельних робіт на неузгодженій ділянці державного кордону, у відповідь на це громадянин Киргизстану також почав будівництво паркану на території свого будинку, розташованого в даній місцевості", - розповіли подробиці інциденту в ДПС.

Після цього відбулася зустріч прикордонних представників Киргизстану і Таджикистану, на якій було прийнято рішення щодо припинення сторонами будівельних робіт. "Не дивлячись на досягнуті домовленості, всупереч вимогам прикордонників громадяни Таджикистану продовжили роботи. У відповідь на дії таджиків, будівельні роботи продовжив і громадянин Киргизстану. Близько 19:30 таджицькі військовослужбовці в агресивній формі вимагали від громадянина Киргизстану зупинити будівництво, зав'язалася словесна перепалка, яка переросла в перестрілку", - повідомили в прикордонній службі.

Джерело в правоохоронних органах Киргизстану повідомило агентству, що до місця інциденту стягуються сили зі співробітників внутрішніх справ Ошської області.

Раніше повідомлялося, що минулої суботи вдень на неузгодженій ділянці киргизько-таджицького кордону в Лейлекському районі Баткенської області громадяни Таджикистану почали будівельні роботи. Киргизька сторона виступила з вимогою їх припинити.

До вечора того ж дня в місцевості Жака-Орук Баткенського району також на неузгоджену ділянку держкордону громадяни Таджикистану привезли близько 10 автомашин щебню, підготувавши майданчик для будівництва.

У прес-центрі прикордонних військ Державного комітету національної безпеки (ДКНБ) Таджикистану стверджують, що киргизькі прикордонники поранили кількох неозброєних громадян республіки.

За даними прес-центру, конфлікт стався в понеділок на території спортивного майданчика в Согдійській області, де киргизькі громадяни почали будівництво невідомої споруди, ці роботи вимагали припинити громадяни Таджикистану.

"Киргизька сторона діяла всупереч двостороннім угодам, які визначають делімітацію кордону на спірних територіях, і мобілізувала на місце подій додаткові військові сили, що складаються з 250-300 людей. Потім вони вдалися до провокаційних дій і о 19:00 відкрили вогонь у бік неозброєних громадян ( ...), в результаті чого кілька громадян Республіки Таджикистан отримали вогнепальних поранень", - наголошується в повідомленні, поширеному місцевими ЗМІ.

У прес-центрі ДКНБ назвали ці дії киргизьких прикордонників провокаційними і розцінили їх як спроби штучним шляхом нагнітати обстановку на лінії державного кордону, які можуть викликати у відповідь резонанс жителів прикордонного району в цьому вразливому регіоні.

24 серпня на киргизько-таджицькому кордоні стався конфлікт між місцевими жителями через будівництво на неузгодженій ділянці. Киргизькі прикордонники зробили два попереджувальні постріли в повітря.

31 серпня конфлікт стався через неузгоджене будівництво дороги. Прикордонники Киргизії зробили попереджувальні постріли.

2 вересня конфлікт також стався через будівельні роботи на неузгодженій ділянці киргизько-таджицького кордону.

Протяжність киргизько-таджицького кордону становить 971 кілометр. Переговори про делімітацію лінії кордону між сторонами почалися в 1990-х роках, але потім процес призупинився і відновився два роки тому. Наразі з 971 км описано 583 км.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА