06:51 17.09.2019

Позачергові вибори мера Києва і Київради пропонується призначити на 8 грудня

2 хв читати
Позачергові вибори мера Києва і Київради пропонується призначити на 8 грудня

Позачергові вибори Київського міського голови і депутатів Київської міської ради пропонується призначити на 8 грудня 2019 року.

Це передбачено в заключних і перехідних положеннях законопроекту № 2143 про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ", який 13 вересня зареєструвала в парламенті група народних депутатів від "Слуги народу".

Як повідомлялося, даний законопроект пропонує законодавчо закріпити функціонування районних рад в Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 людей і уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці.

Відповідно до нинішньої редакції закону, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони в місті. У новій редакції ця норма буде передбачати, що на території Києва створюються райони, вони стануть адміністративно-територіальними одиницями, які увійдуть в систему адміністративно-територіального устрою України.

Перелік районів Києва затверджуватиме Верховна Рада за поданням Кабінету міністрів України на підставі пропозиції Київської міської ради. Їх кордони затверджуватиме Кабмін за пропозиціями Київради, узгодженими з райрадами.

У законі про столицю пропонують закріпити, що виконавчу владу в Києві здійснює Київська міська адміністрація, яка здійснює контрольно-наглядові та координаційні функції і виконує повноваження відповідно до закону про місцеві державні адміністрації і іншими законами. Пропонують також зазначити, що особливістю здійснення місцевого самоврядування в Києві є розподіл повноважень між Київською міською радою та районними радами.

Прописані сфери компетенції районів Києва і Київської міської ради, повноваження глави районної ради та голови виконавчого комітету районної ради. Главу райради обиратимуть депутати. Вони ж зможуть достроково припиняти його повноваження. Районні депутати обиратимуть також главу районного виконкому.

Главу КМДА призначатиме і звільнятиме президент України за поданням Кабінету міністрів. Серед додаткових повноважень голови КМДА - участь в засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу в питаннях, щодо Києва; згоду на призначення і звільнення керівників розташованих в Києві державних підприємств і територіальних органів міністерств; узгодження питань створення, реорганізації, ліквідації підприємств або організацій загальнодержавного значення і державної форми власності.

Глава КМДА матиме право опротестовувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА