08:13 19.09.2019

Помпео і саудівський принц закликали світову спільноту протистояти політиці Ірану

2 хв читати
Помпео і саудівський принц закликали світову спільноту протистояти політиці Ірану

Держсекретар США Майк Помпео і наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман в ході зустрічі визнали за необхідне, щоб світова спільнота об'єдналася для протистояння політиці Ірану в регіоні, повідомив американський держдепартамент.

"Держсекретар і наслідний принц обговорили необхідність об'єднання світової спільноти для протидії загрози іранського режиму, що зберігається і погодилися, що він повинен нести відповідальність за свою тривалу агресивну, безрозсудну і загрозливу поведінку", - йдеться в поширеному держдепом повідомленні про зустріч в ході візиту Помпео в Саудівську Аравію.

Сторони також відзначили, що удари по об'єктах нафтової інфраструктури Саудівської Аравії в суботу минулого тижня, в яких вони звинуватили Іран, "загрожують не тільки національній безпеці Саудівської Аравії, а й енергопоставкам у всьому світі".

Помпео після зустрічі написав у своєму Твіттері, що "США стоять на стороні Саудівської Аравії, і загрозлива поведінка Ірану є неприпустимою".

Представник Міноборони Саудівської Аравії Турки аль-Малікі напередодні завив журналістам, що існують свідчення того, що ракети, які використовувалися в ході атак на НПЗ (нафтопереробні заводи - ІФ) Саудівської Аравії, були проведені в 2019 році, імовірно, в Ірані.

Він також заявив, ніби траєкторії підльоту вказують, що вони були випущені з північного напрямку, тобто з того боку, де, зокрема, знаходиться Іран. Водночас представник саудівського Міноборони заявив, що з'ясування точних місць пуску триває.

Як раніше інформувало агентство Bloomberg, Пентагон також готує експертну доповідь, яка повинна пролити світло на те, хто несе відповідальність за атаки на нафтову інфраструктуру Саудівської Аравії.

Проте, як повідомляють ЗМІ, ні Саудівська Аравія, ні США не мають у своєму розпорядженні точних даних про місце пуску ракет і дронів по саудівських НПЗ.

"Ви знаєте, у нас немає недріманого ока, яке постійно стежить за усім Близьким Сходом", - змушений був визнати голова Об'єднаного комітету начальників штабів ВС США Джозеф Данфорд, зустрічаючись з журналістами в Лондоні.

У ніч на 14 вересня підприємства Saudi Aramco, національної нафтової компанії Саудівської Аравії, піддалися атаці. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, причому відповідно до їхніх заяв, в ході атаки вони використовували 10 безпілотників. Однак США засумнівалися в причетності хуситів і звинуватили в тому, що трапилося, іранську владу. Тегеран ці звинувачення відкидає .

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА