19:04 20.09.2019

ВР ухвалила у першому читанні законопроект із поправками до Митного кодексу щодо захисту інтелектуальної власності

2 хв читати
ВР ухвалила у першому читанні законопроект із поправками до Митного кодексу щодо захисту інтелектуальної власності

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №1230 про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у першому читанні проект закону підтримали 255 народних депутатів.

Законопроект має наблизити митне законодавство України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів ЄС, а також очистити вітчизняний ринок від контрафактної продукції, зазначається пояснювальній записці.

Водночас нардеп Юлія Клименко (фракція "Голос"), коментуючи законопроект у парламенті, вказала на некоректність визначення в законопроекті терміна "контрафактні товари". "Згідно з цією нормою, будь-який товар, що переміщують через кордон, не може бути названо контрафактним без рішення суду країни-виробника", - уточнила вона.

Раніше Європейська бізнес асоціація зазначала, що законопроект потребує доопрацювання за низкою норм. Наприклад, у частині необхідності доводити факт порушення прав власника торговельної марки в країні виробництва, щоб в Україні цей товар було визнано контрафактним. Сама процедура звернення до суду для доказу порушення, на думку ЄБА, є занадто складною та довгою, і за цей час товар з ознаками підробки буде реалізовано.

"На сьогодні в Україні призупинення митного оформлення товарів, які здійснюються митницями за підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності, майже завжди закінчуються безрезультатно. Для порівняння, 74% товарів, затриманих митними органами ЄС у 2017 році за підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності, було знищено або щодо їх розпочато судові процедури", - пояснило Міністерство фінансів на сайті в п'ятницю.

Як зазначив Мінфін, законопроект спрощує процедуру знищення контрафактних товарів, зокрема встановлює особливості припинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, які пересилаються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Загалом законопроект №1230 зміщує акценти в роботі митниці: митники не застосовуватимуть призупинення оформлення до оригінальних товарів, тобто якщо їх імпортує підприємство, уповноважене правовласниками. Замість цього ресурси буде зосереджено на боротьбі з "контрафактом", наголосив Мінфін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА