21:26 20.09.2019

"Укроборонпром" може бути вбудований в конструкцію запропонованого прем'єром держхолдингу

3 хв читати
"Укроборонпром" може бути вбудований в конструкцію запропонованого прем'єром держхолдингу

Генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус підтримує створення державного холдингу, який би об'єднав великі стратегічні державні компанії, і вважає за можливе вбудовування в його конструкцію "Укроборонпрому".

"Процес правильний. Буду підтримувати і прем'єра, і міністра економіки, якщо вони надалі рухатимуть цю ідею. Ми повинні створити такий холдинг", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" Абромавічус, який, обіймаючи посаду міністра економічного розвитку і торгівлі України в 2014- 2016 роках сам пропонував створити такий холдинг.

Він зазначив, що ця практика широко застосовується в країнах Скандинавії, Південно-Східної Азії і в цілому є світовим трендом.

"Найголовніша ідея державного холдингу - це те, що державні компанії повинні управлятися централізованим шляхом: більш професійно, з наймом людей з приватного сектора. Але, на жаль, не було тоді політичної волі. Як завжди, не могли домовитися, скільки компаній туди зайдуть, яким чином керівник обиратиметься", - зазначив екс-міністр.

Абромавічус підкреслив, що питання відбору керівництва такого держхолдингу, яке буде важливіше окремо взятих міністрів, є принциповим: "При неправильній політичній обстановці є великий ризик, що відразу передаємо все майно в руки якихось не дуже хороших людей".

Коментуючи дискусію, чи варто створювати один холдинг або кілька галузевих, екс-глава МЕРТ висловив думку, що зверху повинен бути один холдинг, а вже під ним можуть існувати якісь галузеві кластери, зокрема і "Укроборонпром". Він додав, що в держконцерні відсутня якась специфіка, згідно якої він не міг би стати частиною такого держхолдингу.

"Укроборонпром" повинен управлятися професійно і прозоро. Ми повинні працювати на модернізацію, на те, щоб поставляти якісне озброєння нашим ЗС. Тому тут ніяких особливих підходів не повинно бути", - заявив Абромавічус.

За його словами, зі 150 найбільших виробників озброєння в світі майже всі компанії є публічними.

Коментуючи дискусію про доцільність приватизації окремих великих держпідприємств або частки у держхолдингу, наприклад, через IPO, екс-міністр висловився на користь продажу окремих підприємств.

"Досі не створені умови внутрішнього ринку капіталу. Я вважаю, що потрібно зосередитися на приватизації об'єктів", - пояснив свою позицію Абромавічус.

На його думку, не варто також робити і окремий холдинг для міноритарних пакетів акцій держкомпаній, і окремий - для мажоритарних пакетів. "Тому що вся суть цього підходу - поліпшити корпоративне управління. Тому якщо ми створимо професійний менеджмент холдингової компанії мажоритарних часток, то, в принципі, немає ніякого сенсу передавати управління міноритарними пакетами якоїсь іноземної компанії", - вважає екс-глава МЕРТ.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Олексій Гончарук на першому інтерв'ю журналістам у кінці серпня заявив про плани нового Кабінету міністрів з виведення всіх держпідприємств і комунальних підприємств з ведення міністерств.

"Ми зараз думаємо над створенням державного холдингу, який вивів би всі ці ДП і КП з-під міністерств. Щоб у кожного міністра не було цих грон, що висять на балансі. З-під Кабміну це потрібно забрати, політики взагалі не повинні цим займатися. це повинен бути окремий менеджмент. І у нас є попередня домовленість з сильною особистістю, яка очолить процес створення цього холдингу", - сказав Гончарук. Він також заявив, що вважає за необхідне проведення так званої "великої приватизації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА