12:38 23.09.2019

Парубій: ДБР трактує протидію захопленню українських областей у 2014 році як створення озброєних угрупувань

2 хв читати
Парубій: ДБР трактує протидію захопленню українських областей у 2014 році як створення озброєних угрупувань

Державне бюро розслідувань (ДБР) класифікує протидію гібридному захопленню низки українських областей проросійськими силами в 2014 році як створення озброєних угрупувань для здійснення масових заворушень, зазначає екс-голова Верховної Ради Андрій Парубій, коментуючи відкрите проти нього кримінальне провадження.

"ДБР відкрило проти мене кримінальне провадження. За організацію захисту Одеси навесні 2014-го. Щоправда, у своєму листі ДБР це називає "масовими заворушеннями"... Відчайдушна протидія української влади і громадянського суспільства гібридному захопленню путінською Росією всього нашого південного сходу - восьми українських областей, через захоплення влади проросійськими силами в обласних центрах, зокрема і в Одесі, - тут вже класифікується однозначно - як "факт створення і координації Парубієм А. В. громадських озброєних угрупувань з метою здійснення масових заворушень 02.05.2014 на території м. Одеси". У документі ДБР це вже стверджується як факт", - написав Парубій на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

При цьому він зазначив, що на Майдані, в АТО і під час захисту південних областей України "робив усе можливе для захисту України". "Як і все своє життя, так і всі ці роки війни. І так буду робити і надалі", - додав Парубій.

Як повідомлялося, наприкінці серпня колишній заступник голови адміністрації екс-президента України Віктора Януковича Андрій Портнов повідомив, що ДБР відкрило за його заявою кримінальне провадження у зв'язку з можливим здійсненням неправомірних дій Парубієм. "Терористичний акт, контроль над незаконними збройними угрупуваннями, організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством і загибеллю людей, незаконний обіг зброї, - ДБР відреагувало на мою заяву про організацію Парубієм масової страти в Одесі 2 травня 2014 року", - написав він у Telegram-каналі у вівторок.

Він розмістив скани документів про відкриття провадження, де повідомлено про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу (масові заворушення) та початок досудового розслідування. У інших двох сканах йдеться про відкриття провадження за фактом можливих неправомірних дій Парубія, кваліфікованих за ч. 1 ст. 263 КК (незаконне поводження зі зброєю) та ч. 2 ст. 258 КК (теракт).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА