17:55 23.09.2019

Україні необхідно встановити морський кордон із РФ, заявляють у Держгідрографії

2 хв читати
Україні необхідно встановити морський кордон із РФ, заявляють у Держгідрографії

Державна установа "Держгідрографія" пропонує розглянути можливість примусової переговорної процедури з РФ із питань встановлення кордону на морі, повідомляється на сайті відомства.

"З урахуванням норм міжнародного морського права та проведених консультацій із провідними міжнародними експертами з питань морської делімітації пропонуємо розглянути можливість початку примусової переговорної процедури з Російською Федерацією щодо питань встановлення морського кордону", - сказав начальник Держгідрографії Олександр Щипцов.

У повідомленні наголошується, що без встановлення морського кордону з РФ Україна ніколи не зможе повноцінно здійснювати свій суверенітет у межах більшої частини власного територіального моря, реалізовувати права в межах виключної (морської) економічної зони та/або континентального шельфу, легально використовувати морські природні ресурси. Крім цього, визначення на підставі міжнародного права державного кордону - ключове питання національної безпеки і оборони, зазначають у Держгідрографії.

У відомстві нагадали, що в 2003 році між Україною та РФ було укладено Договір про російсько-український державний кордон, але ним морські кордони встановлено не було. У 2003 році між Україною та РФ було також укладено Договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, згідно з яким Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між сторонами. Але такої угоди укладено не було і морський кордон між Україною та РФ фактично відсутній.

"На сьогодні Росія навряд добровільно підпише угоду про делімітацію з Україною, але письмові висновки міжнародної комісії з делімітації матимуть дуже серйозне політичне та дипломатичне значення, а також будуть базисом для укладення в майбутньому відповідної угоди про делімітацію морського кордону між Україною та РФ після зміни політичної ситуації в Росії", - зазначив перший заступник начальника Держгідрографії, фахівець у галузі міжнародного морського права Богдан Устименко.

Він також нагадав, що Україна та РФ є сторонами Конвенції ООН з морського права.

"Держгідрографія" - науково-виробничий комплекс, входить до сфери управління Мінінфраструктури України. Є правонаступником Центрального, Керченського, Миколаївського, Одеського та Севастопольського державних гідрографічних підприємств; науково-дослідного центру "Укрморкартографія".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА