19:34 26.09.2019

Обвинувачена у теракті в харківському рок-пабі хоче виправдувального вироку, прокуратура наполягає на максимальному покаранні

3 хв читати
Обвинувачена у теракті в харківському рок-пабі хоче виправдувального вироку, прокуратура наполягає на максимальному покаранні

У Київському районному суді Харкова у четвер відбулися дебати у справі про вибух у рок-пабі "Стіна", внаслідок якого постраждали 13 осіб.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", прокурор Олег Максюк зажадав визнати обвинувачену Марину Ковтун винною у здійсненні дій, спрямованих на зміну меж території України, у диверсії, скоєнні терористичного акту, керівництві терористичною групою, придбанні та зберіганні зброї та боєприпасів (ч.1 ст.110; ч.2 ст.28, ст.113; ч.5 ст.27; ч.2 ст.258; ч.1 ст.258-3; ч.2 ст.28; ч.1. 32; ч.1 ст.263 КК України) і призначити їй максимальне покарання передбачене цими статтями, - 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За словами Максюка, провину Ковтун доведено свідченнями свідків, матеріалами негласних слідчих (пошукових) дій та іншими матеріалами кримінального провадження. Так, улітку 2014 року вона разом із сином і племінником пройшла курси антиукраїнської агітації в Бєлгороді, потім сформувала терористичну групу, до якої разом із нею входили 15 осіб, і пройшла підготовку у військовому таборі в Тамбові як снайпер.

Восени того самого року Ковтун вступила в контакт із терористичною організацією "Харківські партизани", від якої отримала протипіхотні міни, гранати РГД-5, прилипаючі міни СПМ, підствольний гранатомет, а також іншу зброю та боєприпаси.

Крім вибуху в рок-пабі "Стіна", який стався 9 листопада 2014 року, Ковтун організувала вибух у шахті заводу ім.Малишева (8 листопада 2014 року) і вибух біля ресторану "Британія". Для всіх трьох вибухів було використано міни СПМ. Крім того, вона допомогла втекти до Росії Дмитру Логінову, який, за даними слідства, є безпосереднім виконавцем теракту в рок-пабі і біля ресторану "Британія".

Ковтун свою провину визнати відмовилася. Вона заявила, що "всі матеріали і докази сфальсифіковані" і зажадала визнати неприпустимими доказами протоколи обшуків, які, за її словами, проводились із численними порушеннями, свідчення, які, як вона стверджує, були дані внаслідок фізичного впливу, протоколи впізнання тощо. Вона також заявила, що незнайома з Логіновим. Ковтун зажадала виправдати її за всіма інкримінованими їй статтями і притягнути до відповідальності прокурора та слідчого у справі.

Аналогічну позицію висловив і адвокат Ковтун Євген Олєнєв. Він зажадав винести виправдувальний вирок і відпустити Ковтун з-під варти в залі суду.

Суд пішов до нарадчої кімнати. Орієнтовна дата оголошення вироку - 7 жовтня.

Як повідомлялося, увечері 9 листопада 2014 року в харківському рок-пабі "Стіна" стався вибух, унаслідок якого, за даними МВС, постраждали 13 людей. За фактом події було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, що спричинив тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

17 листопада в прес-центрі СБУ поінформували, що спецслужба успішно завершила спецоперацію з нейтралізації диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла в Харкові та Харківській області й була причетна до вибуху в харківському пабі "Стіна".

18 лютого 2015 року начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар повідомив, що більшість підозрюваних у вибуху в харківському рок-пабі "Стіна" було обміняно у рамках виконання мирного плану президента, а в СІЗО перебувають лише двоє підозрюваних, зокрема організатор теракту Марина Ковтун. 12 червня 2015 року обвинувальний акт стосовно неї було направлено до суду.

Ковтун підозрюють у вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території України, диверсії, здійсненні терористичного акту, керівництві терористичною групою, придбанні та зберіганні зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 110; ч. 2 ст. 28, ст. 113; ч. 5 ст. 27; ч. 2 ст. 258; ч.1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 32; ч. 1 ст. 263 КК України).

5 липня 2018 року з огляду на звільнення з посади головуючої судді Світлани Шмадченко новим головуючим став Денис Нев’ядомський.

Колегія суддів у новому складі вирішила розпочати новий розгляд справи.

На початку 2019 року головуючий Денис Нев’ядомський пішов у відпустку з догляду за дитиною. Його місце зайняв суддя Віктор Попрас. Суд вирішив продовжити слухати справу, незважаючи на зміни в колегії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА