19:26 27.09.2019

НАБУ повідомило про підозру в здійсненні низки особливо тяжких корупційних злочинів екс-нардепу Березкіну

2 хв читати
НАБУ повідомило про підозру в здійсненні низки особливо тяжких корупційних злочинів екс-нардепу Березкіну

У п'ятницю, 27 вересня, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) погодили повідомлення про підозру колишньому народному депутату України у вчиненні низки особливо тяжких корупційних злочинів, і цього ж дня детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) у встановленому законом порядку повідомили йому про підозру.

"Так, досудовим розслідуванням зібрано докази, які дають достатні підстави вважати, що колишній народний депутат як бенефіціар групи компаній "Креатив" наприкінці 2013 - на початку 2014 року організував заволодіння коштами державного банку АТ "Ощадбанк" у сумі $20 млн, залучивши до таких дій інших осіб, у тому числі службовців банківської установи", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сторінці САП у соцмережі Facebook.

Заволодіння коштами здійснено за попередньою змовою групою осіб під виглядом видачі кредиту, хоча достатнього забезпечення для його отримання банк не отримав.

"Указані кошти після їх отримання на рахунок однієї з компаній групи "Креатив" відразу були легалізовані шляхом перерахування на рахунки іноземних компаній (у тому числі офшорних юрисдикцій) начебто на виконання контрактів з поставки тропічної олії. В подальшому компанії офшорних юрисдикцій за рахунок отриманих як кредит коштів АТ "Ощадбанк" придбали активи в м. Одесі та на Чорноморському узбережжі, після чого їхні корпоративні права були передані дітям екс-нардепа", - зазначили в САП.

В антикорупційній прокуратурі також нагадали, що майже рік тому Верховна Рада не підтримала подання генерального прокурора України про надання згоди на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності.

У повідомленні не зазначено ім'я підозрюваного екс-нардепа, проте раніше повідомлялося, що НАБУ і САП із травня 2016 року розслідують кримінальне провадження, в рамках якого встановлено, що з вересня 2013 року до січня 2014-го бенефіціарний власник групи "Креатив", яким, за версією слідства, є Станіслав Березкін, у змові з іншими власниками ПАТ "Креатив груп" із числа керівництва і товариства "Кредитне брокерське агентство" шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ПрАТ "Креатив" організував заволодіння коштами, отриманими в Ощадбанку під виглядом укладеного договору кредитної лінії на $20 млн.

Група "Креатив" (Кіровоградська обл.) була одним із найбільших виробників олійножирової продукції в Україні. До складу групи входили три заводи з переробки соняшнику загальною потужністю близько 1,1 млн тонн насіння на рік, а також чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції. У її складі також був завод із переробки сої потужністю 270 тис. тонн на рік. Компанія володіла вісьмома елеваторними комплексами в Кіровоградській, Миколаївській, Київській та Дніпропетровській областях, рослинницькими господарствами і тваринницьким комплексом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА