15:02 29.09.2019

У Гонконзі, незважаючи на дії поліції, тривають протестні акції

2 хв читати
У Гонконзі, незважаючи на дії поліції, тривають протестні акції

Тисячі демонстрантів другий день поспіль проводять акції протесту на вулицях Гонконгу, незважаючи на вжиті правоохоронцями заходи, повідомляє агентство Associated press (AP).

Раніше в неділю поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, що зібралися в районі Козуей-Бей. Багато маніфестантів у результаті відступили, проте потім перегрупувалися і почали марш протесту в центрі Гонконгу.

Скандуючи "будьте разом з Гонконгом, боріться за свободу", демонстранти розтягнулися приблизно на 1 км. Деякі з них несли плакати, парасольки, а також прапори США, Великої Британії та інших зарубіжних країн.

AP зазначає, що учасники маршу малювали графіті на стінах, а також зривали написи з привітаннями на честь скорого 70-річного ювілею встановлення влади Комуністичної партії Китаю в країні - Дня утворення КНР.

Агентство нагадує, що в неділю, крім Гонконгу, акції протесту проти політики влади КНР мають відбутися ще в 60 містах світу. Раніше така демонстрація розпочалася в Сіднеї.

Крім цього, протестувальники запланували демонстрацію на 1 жовтня, коли відзначатиметься День утворення КНР.

Також у Гонконзі в неділю відбулася демонстрація прихильників центральної влади, яка зібрала сотні людей.

Влада Гонконгу у зв'язку з ситуацією у сфері безпеки скоротила масштаб святкових заходів, а також скасувала феєрверк. Однак глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам на чолі делегації з 240 осіб в понеділок відбуде до Пекіна для участі в урочистостях.

Напередодні поліція Гонконгу застосувала водомети і сльозогінний перцевий газ для розгону десятків тисяч демонстрантів, які відзначали річницю руху "парасольок". Так, п'ять років тому активісти вийшли на вулиці Гонконгу з вимогою справжнього загального виборчого права, а також відставки тодішнього голови виконавчої влади Гонконгу Лян Чженьїна.

Цьогорічні протести тривають у Гонконзі 17-й тиждень поспіль і спочатку були викликані наміром місцевої влади ухвалити законопроект про екстрадицію жителів цього спеціального адміністративного району КНР в інші райони Китаю.

Адміністрація Гонконгу відмовилася від планів внесення поправок до закону про екстрадицію, які спочатку спровокували протести, однак масові виступи тривають.

Одночасно організатори протестів виступили із закликами до США і Великої Британії надати допомогу у "звільненні" Гонконгу з-під контролю Пекіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА