07:20 30.09.2019

"Австрійська народна партія" Себастьяна Курца перемагає на позачергових виборах, набирає більше 38% голосів

2 хв читати
"Австрійська народна партія" Себастьяна Курца перемагає на позачергових виборах, набирає більше 38% голосів

"Австрійська народна партія" (АНП) колишнього канцлера Себастьяна Курца, за попередніми даними, перемагає на позачергових парламентських виборах, набравши 38,4% голосів, повідомляється на сайті МВС Австрії.

Друге місце отримує "Соціал-демократична партія Австрії" з 21,5% голосів, третє - ультраправа Австрійська партія свободи (АПС) з 17,3%.

За ними йдуть "зелені" з 12,4% голосів і ліберальна NEOS c 7,4%.

За інформацією МВС, явка на виборах склала 60,6% без урахування заздалегідь поданих голосів.

Журнал "Фокус" зазначає, що однозначними переможцями виборів стали АНП і "зелені". Серйозно втратили позиції АПС - колишні союзники АНП; погані результати також показали соціал-демократи.

Західні ЗМІ зі свого боку зазначають, що в даних умовах варто було б очікувати створення коаліції між АНП і "зеленими". Однак лідер "зелених" Вернер Коглер раніше в неділю заявив, що його партія в своїх діях має продемонструвати радикальну відмінність від попередньої, коаліції правого спрямування, яка керувала в Австрії.

Тим часом, лідер АПС Норберт Хофер заявив, що результати виборів для АПС означають, як здається, відмову від участі в коаліційних переговорах і відхід в опозицію.

ЗМІ нагадують, що Себастьян Курц раніше висловлював ідею про створення уряду меншості: теоретично цей варіант міг би привести до збереження політичної невизначеності в країні. У будь-якому випадку, за даними ЗМІ, пізніше очікується початок міжпартійних дискусій про створення уряду, і ці переговори можуть розтягнутися на місяці.

До нинішніх виборів спостерігачі вважали, що найбільш вірогідним варіантом розвитку подальших подій мало стати формування коаліції між АНП і АПС. Ще в 2017 році ці партії створили альянс, заснований, головним чином, на єдиній позиції з боротьби з іммігрантами. Однак у травні цього року їх урядова коаліція розпалася через скандал навколо відеозапису за участі на той момент лідера АПС Хайнца-Крістіана Штрахе.

17 травня німецькі видання "Шпігель" і "Зюддойче цайтунг" опублікували відеозапис, знятий невідомими на приховану відеокамеру на Ібіці в липні 2017 року, за три місяці до парламентських виборів в Австрії. На відео колишній віце-прем'єр Австрії Хайнц-Крістіан Штрахе веде переговори з дівчиною, яку в ЗМІ назвали "племінницею російського олігарха". На відео вона пропонує політику гроші і підтримку на виборах в обмін на відповідні послуги. У травні Штрахе пішов з поста віце-канцлера.

Після цього австрійський парламент висловив вотум недовіри уряду Курца, який був сформований силами АНП і АПС.

В результаті тимчасове керівництво урядом Австрії прийняв на себе глава Мінфіну Австрії Гартвіґ Льоґер, а потім - суддя Брігітте Бірляйн, ставши першою жінкою-канцлером Австрії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА