12:27 01.10.2019

Внесок людського капіталу в нацбагатство в Україні значно нижче, ніж в країнах Європи

2 хв читати
Внесок людського капіталу в нацбагатство в Україні значно нижче, ніж в країнах Європи

В Україні внесок людського капіталу в національне багатство значно нижче, ніж у країнах Європи, свідчать данні зі звіту Світового банку.

Згідно зі звітом Світового банку "Дослідження сфери освіти в Україні: до більшої результативності, справедливості та ефективності", внесок людського капіталу в національне багатство в Україні становить 34% від загального національного багатства. Для порівняння, в країнах із низьким рівнем доходу цей показник становить 41%, в країнах Європи і Центральної Азії - 62%, а в середньому у світі - 64%.

У Світовому банку зазначають, що в Україні охоплення людей із вищою освітою становить більше ніж 80%, що перевищує показники ЄС (68%) і країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) (74%), але рівень функціональної грамотності серед дорослого населення відстає від показників цих країн.

Також наголошується, що в Україні спостерігається розрив між освітою і зайнятістю, особливо серед молодих випускників вишів.

Серед інших проблемних моментів: нерівність доступу до шкільної освіти, розрив у навчанні серед учнів міських шкіл і шкіл сільської місцевості, менша ймовірність вступу випускників сільських шкіл до закладів вищої освіти (40% випускників сільських шкіл порівняно з 70% випускників у містах).

У Світовому банку констатують, що майже 50% українців не вірять, що отримання середньої освіти надає кожному однакові можливості навчатися безкоштовно, а 70% вважають, що корупція у вищій освіті дуже поширена.

Водночас, за даними Світового банку, Україна витрачає на освіту 6% ВВП, що значно більше порівняно з країнами ОЕСР (4,4%).

Серед іншого, у звіті наголошується, що в Україні "роздута" мережа шкіл і вишів, що є однією з причин високого рівня витрат. На одного педагога в Україні припадає 11 учнів, в країнах ОЕСР цей показник в середньому становить 13,1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА