13:47 02.10.2019

Суд дозволив Генпрокуратурі отримати в РНБО документи про видачу паспортів іноземних держав жителям заходу України та окупованої частині Донбасу

2 хв читати
Суд дозволив Генпрокуратурі отримати в РНБО документи про видачу паспортів іноземних держав жителям заходу України та окупованої частині Донбасу

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України проводить розслідування за фактом масової видачі угорських, румунських, польських і російських паспортів жителям західних областей України і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Згідно з матеріалами судового провадження, Головна військова прокуратура Генпрокуратури здійснює процесуальне керівництво в досудовому розслідуванні в кримінальному провадженні від 3 червня 2019 року, яке проводить Головне слідче управління Служби безпеки України за ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 110 КК, за фактом підготовки посягання на територіальну цілісність України, за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі.

Зокрема, досліджується інформація про масову видачу паспортів громадян Угорщини, Румунії, Польщі та Росії відповідно жителям західних регіонів України і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, "що в подальшому може створювати загрози територіальній цілісності й суверенітету України шляхом посилення автономістських і сепаратистських настроїв серед співвітчизників (створення національно-територіальних автономій за національною ознакою, окремих виборчих округів у місцях компактного проживання етнічних громадян, систем освіти мовами меншин тощо)", пояснюється в матеріалах.

При цьому, як зазначено в документі, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів апарату Ради національної безпеки і оборони (РНБО), в яких містяться відомості про масову видачу паспортів і "про заплановані заходи щодо усунення таких реальних або потенційних загроз".

Відповідно до рішення, 26 вересня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати в РНБО необхідну документацію за період із 7 квітня 2014 року до 26 вересня 2019 року.

Так, слідчі військової прокуратури зможуть отримати доступ до вхідної та вихідної документації, яка надходила від Головного управління розвідки Міністерства оборони, Державної прикордонної служби, Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ (Національної поліції) та інших державних органів, з інформацією про масову видачу паспортів громадян Угорщини, Румунії, Польщі та Росії.

Доступ також відкрито і до документів, які РНБО відправляв до Офісу президента, Кабміну і центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів, а також до стенограм засідань РНБО з 2014 року і письмових рішень.

Рішення суду діє протягом 30 днів із моменту ухвалення й оскарженню не підлягає.

У разі невиконання рішення суду можливе додаткове рішення про проведення обшуку в РНБО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА