17:52 02.10.2019

ВР ухвалила закон, який має розвантажити Велику палату Верховного Суду

2 хв читати
ВР ухвалила закон, який має розвантажити Велику палату Верховного Суду

Верховна Рада визначила випадки, коли не передаються на розгляд Великої палати Верховного Суду справи, у яких учасники оскаржують судові рішення на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№1026) про внесення змін до деяких законодавчих актів у другому читанні та в цілому підтримав 271 народний депутат на пленарному засіданні парламенту в середу.

Згідно із законом, справа підлягає передачі на розгляд Великої палати, коли учасник справи оскаржує судове рішення на підставі порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції, за винятком випадку, коли учасник брав участь у розгляді справи в судах першої або апеляційної інстанції та не заявляв про порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції.

Другий виняток - якщо учасник справи, який оскаржує судове рішення, не обґрунтував порушення судом правил предметної або суб'єктної юрисдикції наявністю судових рiшень Верховного Суду у складі колегії суддів іншого касаційного суду у справі з аналогічною підставою та предметом позову в подібних правовідносинах.

Ще один виняток - якщо Велика палата Верховного Суду вже викладала у своїй постанові висновок щодо питання предметної або суб'єктної юрисдикції спору в подібних правовідносинах.

"Тобто ми вирішуємо питання розвантаження Великої палати Верховного Суду, тому що зараз так відбувається, що деякі сторони використовують цю можливість, щоб затягнути розгляд справи", - сказав заступник голови комітету з питань правової політики Андрій Костін ("Слуга народу").

"Ми врегульовуємо питання повернення справ після апеляційного та касаційного розгляду і встановлюємо уніфіковані правила для трьох кодексів - Господарського процесуального, Цивільного процесуального та Кодексу адміністративного судочинства. Встановлюємо єдиний термін - 15 днів після завершення розгляду справи", - повідомив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА