07:34 03.10.2019

Нові пропозиції Джонсона щодо Brexit містять "спірні моменти"

2 хв читати
Нові пропозиції Джонсона щодо Brexit містять "спірні моменти"

Голова Європейської комісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер зазначив "позитивні зрушення" в нових пропозиціях Лондона щодо Brexit, проте підкреслив, що в них все ще існують "спірні моменти", повідомили в середу західні ЗМІ.

"Голова зазначив, що як і раніше існують деякі спірні моменти, які вимагають подальшої роботи найближчими днями, особливо щодо управління страхувальним планом ("бекстопом")", - цитують ЗМІ заяву офісу Юнкера.

Юнкер висловив стурбованість з приводу пропонованого Лондоном митного режиму, спрямованого на те, щоб уникнути перевірок на кордоні між Північною Ірландією та Ірландією.

Голова ЄК підтвердив позицію ЄС, що будь-яка альтернатива "бекстопу" повинна в кінцевому підсумку досягти того ж результату, що і "бекстоп", зокрема забезпечити "запобігання жорсткого кордону, збереження співробітництва між Північчю і Півднем і економіки всього острова, а також захист єдиного ринку ЄС і місця Ірландії в ньому".

Втім, у заяві наголошується, що "Юнкер привітав рішучість прем'єр-міністра Джонсона рухати вперед переговори" і "добитися прогресу в досягненні угоди" і визнав "позитивні зрушення" в новому плані щодо Brexit.

Раніше в середу прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон опублікував свої пропозиції щодо вирішення пов'язаних з Ірландією проблем при Brexit.

У цьому документі прем'єр викладає своє бачення того, яким чином можна було б уникнути так званої страхувальної угоди стосовно межі між Ірландією і Північною Ірландією. Джонсон вважає, що саме розбіжності в цій темі передусім заважають Лондону і ЄС домовитися за умовами Brexit.

Прем'єр, зокрема, закликав знайти рішення проблеми, яке б не порушувало угоду про врегулювання конфлікту в Північній Ірландії. Він пропонує продумати заходи, при яких Ірландія та Північна Ірландія будуть єдиним простором для руху товарів, зокрема, сільгосппродукції. При цьому Північна Ірландія, як і інші частини Великої Британії, вийде з митного союзу ЄС. Пропозиції Джонсона також залишають можливість для влади Північної Ірландії запропонувати додаткові заходи з регулювання руху товарів на острові Ірландія.

Раніше Джонсон попереджав, що це фінальні його пропозиції щодо Brexit, і якщо по них не вдасться домовитися, то він буде орієнтуватися на виведення Великої Британії з ЄС 31 жовтня - без якої б то не було угоди з Брюсселем.

Страхувальний план або "бекстоп" має на увазі можливість уникнути відновлення прикордонного контролю між Ірландією, яка є членом ЄС, і Північною Ірландією, яка входить до складу Сполученого Королівства. Для цього Великій Британії і після Brexit потрібно буде залишатися в митному союзі з ЄС - доти, поки не буде укладено нову торговельну угоду або сформульовані альтернативи жорсткому кордону.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА