07:49 03.10.2019

Шевченківський райсуд Києва направив справу екснардепа Мартиненка в ВАКС

2 хв читати
Шевченківський райсуд Києва направив справу екснардепа Мартиненка в ВАКС

Шевченківський районний суд Києва на засіданні в середу передав кримінальне провадження, в якому фігурує колишній народний депутат України Микола Мартиненко, безпосередньо до Вищого апеляційного суду України (ВАКС).

"Сьогодні Шевченківський районний суд Києва передав справу екснардепа Миколи Мартиненка і його спільників до Вищого антикорупційний суд (ВАКС). Ця справа підсудна виключно ВАКС, адже Мартиненко звинувачується в розкраданні майже 700 млн грн українських держпідприємств", - йдеться в повідомленні на сайті організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) у середу ввечері.

Спочатку Шевченківський суд хотів використовувати процедуру вирішення питання підсудності: подання до Апеляційного суду, який звертається до Верховного суду. Останній вже остаточно вирішує, який суд має слухати певну справу. "Однак ця процедура для того випадку, коли не зрозуміло, який суд має розглянути справу. Тобто суперечка про підсудність", - додали в ЦПК.

Зазначається, що справа Мартиненка підсудна виключно ВАКС. 30 вересня Апеляційний суд повернув подання Шевченківського суду назад, зазначивши, щоб він передав справу в Антикорсуд безпосередньо.

"У справі Мартиненка немає жодного спору про підсудність: адже злочини, які інкримінуються здійснювалися народним депутатом, а розмір збитку майже 700 млн грн. Саме тому вона буде слухатися у Вищому антикорупційному суді. Немає підстав звертатися до Верховного суду, це означає лише затягування часу", - коментує юрист ЦПК Андрій Савін.

Також у ЦПК підкреслили, що Верховний суд надав свою позицію, що кримінальні справи повинні бути передані судами безпосередньо в ВАКС.

Адвокати екснардепа заявили відвід суддям, які на формальному засіданні вирішували, передавати справу в ВАКС. Судді їм у відведенні відмовили і прийняли рішення передати справу в ВАКС.

Раніше Шевченківський райсуд Києва передав безпосередньо в ВАКС справу спільників Мартиненка - Павла Скаленка і Володимира Святненка, повідомив ЦПК. Крім того, цей суд відмовився передавати в ВАКС справу екс-глави Державної фіскальної служби України Романа Насирова, передавши його в апеляційну інстанцію, яка повинна звернутися до Верховного суду.

Мартиненко є фігурантом справи про розкрадання близько 700 млн грн українських держпідприємств. Зокрема, йдеться про розтрату ДП "НАЕК "Енергоатом" активу розміром понад EUR6 млн 400 тис. унаслідок підписання і виконання договору між держпідприємством і чеською компанією Skoda JS на поставку обладнання для низки АЕС. Крім того, його звинувачують у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" у сумі $ 17,28 мільйонів шляхом неправомірного укладання і подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

Вищий апеляційний суд України почав працювати 5 вересня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА