17:41 03.10.2019

ВАКС обрав запобіжний захід – заставу майже у 15 млн грн екс-нардепу Березкіну

3 хв читати
ВАКС обрав запобіжний захід – заставу майже у 15 млн грн екс-нардепу Березкіну

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) за участю прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) обрав запобіжний захід у вигляді застави сумою майже 15 млн грн народному депутату України VIII скликання Станіславу Березкіну.

"Слідчий суддя ВАКС за участю прокурорів САП обрав запобіжний захід колишньому народному депутату України, підозрюваному в організації скоєння особливо тяжких корупційних злочинів. Так, суд частково задовольнив клопотання детектива НАБУ та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави сумою майже 15 млн грн", - йдеться у повідомленні САП на сторінці у Facebook у четвер.

Суд також визначив для екс-нардепа процесуальні обов'язки, передбачені ст. 194 КПК України: прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю; не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчому, прокурору або суду про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; а також здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд і в'їзд до України.

У САП нагадали, що йдеться про колишнього народного депутата, якому 27 вересня було погоджено повідомлення про підозру у вчиненні низки особливо тяжких корупційних злочинів, цього самого дня детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили йому про підозру.

"Досудове розслідування зібрало докази, які дають достатні підстави вважати, що колишній народний депутат як бенефіціар групи компаній "Креатив" наприкінці 2013-го - на початку 2014 року організував заволодіння коштами державного банку АТ "Ощадбанк" у сумі $20 млн, залучивши до таких дій інших осіб, зокрема службовців банківської установи", - повідомила тоді САП.

Заволодіння коштами здійснено за попередньою змовою групою осіб під виглядом видачі кредиту, хоча достатнього забезпечення для його отримання банк не отримав.

"Указані кошти після їх отримання на рахунок однієї з компаній групи "Креатив" відразу були легалізовані шляхом перерахування на рахунки іноземних компаній (зокрема офшорних юрисдикцій) начебто на виконання контрактів із постачання тропічної олії. В подальшому компанії офшорних юрисдикцій за рахунок отриманих як кредит коштів АТ "Ощадбанк" придбали активи в м. Одесі та на Чорноморському узбережжі, після чого їхні корпоративні права були передані дітям екс-нардепа", - зазначили у САП.

Крім того, в САП нагадали, що майже рік тому Верховна Рада не підтримала подання генерального прокурора України про надання згоди на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності.

У повідомленні не вказується ім'я підозрюваного екс-нардепа. Раніше повідомлялося, що НАБУ і САП із травня 2016 року розслідують кримінальне провадження, у рамках якого встановлено, що з вересня 2013 року до січня 2014 року бенефіціарний власник групи "Креатив", яким, за версією слідства, є Станіслав Березкін, за змовою з іншими власниками ПАТ "Креатив груп" із числа керівництва та товариства "Кредитне брокерське агентство" шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ПрАТ "Креатив" організував заволодіння коштами, отриманими в Ощадбанку під виглядом укладеного договору кредитної лінії на $20 млн.

Група "Креатив" (Кіровоградська обл.) була одним із найбільших виробників масложирової продукції в Україні. До складу групи входило три заводи з переробки соняшнику загальною потужністю близько 1,1 млн тонн насіння на рік, а також чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції. У її складі також був завод із переробки сої потужністю 270 тис. тонн на рік. Компанія володіла вісьмома елеваторними комплексами у Кіровоградській, Миколаївській, Київській та Дніпропетровській областях, рослинницькими господарствами та тваринницьким комплексом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти протягом дня обстрілювали Нікопольський район, є руйнування - Дніпропетровська ОВА

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА